Az embereket mindig könnyű a vezérek uralma alá hajtani … Csak annyit kell tenned, hogy elhiteted velük, hogy támadás alatt állnak, el kell ítélned a pacifistákat, amiért hiányzik belőlük a hazafiság és mert veszélyeztetik az országot. Ez minden országban éppúgy működik” – szól az idézet, amelyet aktuálpolitikai párhuzamot szimatolva újra felkapott az internet.

A mondatok eredetéről annyit érdemes tudni, hogy

– nem a nürnbergi per során hangoztak el, mint azt az idézethez kapcsolt forráshivatkozás állítja,
– és nem is egy direkt és szó szerinti Göring-idézetről van szó,
– de legalább nem egy szépirodalmi műből származik, hanem egy hitelesnek nevezhető pszichológus visszaemlékezésében jelenik meg.

A Harmadik Birodalom második emberének szavait Gustave Gilbert pszichológus idézi Nürnbergi napló című munkájában, amelyben a szerző a nürnbergi per fő vádlottjaival folytatott beszélgetéseit örökíti meg. Az idézett eszmecserére állítólag 1946. április 18-án került sor Göring cellájában, a vonatkozó részlet magyar verzióját innen idézem:

“Göring: Mert természetes, hogy az emberek nem akarnak háborút. Miért akarná a szegény parasztgyerek az életét kockáztatni egy háborúban, ahonnan a legjobb esetben egyben térhet haza, hogy továbbtúrhassa a földet? Természetes, hogy az egyszerű ember nem akar háborút, se Oroszországban, se Angliában, se Amerikában, és ebből a szempontból Németországban sem. Ez érthető. De végülis egy ország vezetői határozzák meg a politikát és mindig könnyű dolog a népet rávenni, hogy együttműködjön, függetlenül attól, hogy az egy demokrácia, egy fasiszta diktatúra, egy parlament vagy egy kommunista diktatúra.

Gilbert: Azért itt van egy különbség. Egy demokráciában az emberek választott képviselőikön keresztül hallathatják a szavukat, és az Egyesült Államokban csak a kongresszus üzenhet hadat.

Göring: Oh, ez nagyon szép és jó, de akár hallatják a szavukat, akár nem, a népet mindig rá lehet venni, hogy kövesse a vezetők parancsát. Ez nagyon egyszerű. Nem kell mást tenni, mint azt mondani nekik, hogy megtámadták őket, a pacifistákat pedig megbélyegezni, hogy nem elég jó hazafiak, és ezért veszélybe sodorják az országot. Ez a világon mindenütt ugyanúgy működik.”

(via)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!