Ismét felbukkant a HIV-fertőzött vérrel szennyezett narancs álhíre az interneten, de az információnak nincs valóságalapja, a kereskedelmi forgalomban kapható termékek biztonságosan fogyaszthatók – olvasható a Nébih közleményében.

A hivatal megemlíti, hogy “az első külföldi verziókban még csupán egyiptomi piacokon találtak ‘c’ vírussal fertőzött vért a narancsban. A fordítások során a származási ország kiegészült Algériával majd Líbiával, a megjelölt betegségeknél pedig felbukkant a hepatitis C, később pedig a HIV-fertőzés”.

A legújabb, narancsos változatban a „hírhez” képet is mellékeltek. Ezen a Nébih szerint azonban egy olyan vérnarancs fajta látható, amelynek húsa csak foltokban pirosodik.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal egyeztetett szakvélemény alapján egy így szennyezett narancs nem is lenne fertőzőképes. A HIV-vírus rendkívül érzékeny, az emberi testen kívül hamar elpusztul, a narancsra jellemző savas közeg pedig kifejezetten kedvezőtlen a számára. Emellett egy külföldről beszállított, tűvel megszúrt termék még az országba érkezés előtt romlásnak indulna.

Korábban a Snopes szerint a tengerentúlon banánnal is terjedt egy hasonló rémmese, sőt, a Nébih szerint nemcsak gyümölcsökkel, hanem más élelmiszerekkel – például üdítőkkel, gyümölcskonzervekkel – kapcsolatban is jelentek meg hasonló álhírek.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!