“Brutális és kíméletlen vallásüldözés bizonyítékát tárta elénk Juan Carlos Martos atya Nigériából, ahol katolikusok százait égették el elevenen muzulmánok, akiket Európában bőkezű ellátásokkal és kék kártyával jutalmaznak. A ‘mértékadó’ médiumok hallgatnak, a Facebook cenzúráz, sokkoló kép alább” – olvasható egy ideje már magyarul is.

A keresztények helyzete a szegénységgel és vallási megosztottsággal sújtott Nigériában valóban nem könnyű. A déli, kőolajexportjának köszönhetően gazdaságilag fejlettebb országrészben a keresztények alkotják a lakosság többségét, északon pedig az iszlám vallás dominál. Ennek egyik szélsőséges szektája, a Boko Haram terrorszervezet egymás után követi el véres merényleteit keresztény célpontok ellen.

Ennek köszönhetően sajnos könnyen lehetne valós fotókat találni a helyzet illusztrálására, a fent említett kép azonban nem ilyen. Az ugyanis nem egy nigériai iszlám mészárlást örökít meg, hanem egy olajtartálykocsi felrobbanását a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A 2010-es focivébé ideje alatti robbanás – amely az Index híradása szerint úgy keletkezett, hogy egy Sange nevű falun áthaladó tartálykocsi felborult, majd a köréje gyűlő tömegben felrobbant – több mint kétszáz áldozatot követelt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!