A magát Szíriában feláldozó orosz katona állítólagos utolsó szavai magyarul is terjednek, én Tamástól kaptam meg az alábbi linket. A történet szerint az orosz különleges egységek egyik harcosa Palmüránál kért légi csapást magára, miután körbevették az ISIS harcosai. Részlet a katona és a parancsnokság közötti állítólagos beszélgetésből:

“Tiszt: Nem tudok, bekerítetek, és közelednek, kérem, siessenek!

Parancsnokság: Vissza a zöld vonalig, ismétlem, vissza a zöld vonalig!

Tiszt: Odakint vannak, hajtsák végre a légicsapást, ez a vég, mondják meg a családomnak szeretem őket és a hazámért harcolva haltam meg!

Parancsnokság: Negatív, térjen vissza a zöld vonalhoz!

Tiszt: Parancsnokság, nem tudok, körbevettek, odakint vannak, és nem akarom, hogy elkapjanak és parádézzanak velem, hajtsák végre a légicsapást, kigúnyolnak engem és ezt az egyenruhát. Méltósággal akarok meghalni és magammal akarom vinni ezeket a fattyakat. Kérem, az utolsó kívánságom, hajtsák végre a légicsapást, így is úgy is megölnek!

Parancsnokság: Ismételje meg a kérést!

Tiszt: Odakint vannak, ez a vég parancsnok, köszönöm, mondják meg a családomnak és a hazámnak, hogy szeretem őket. Mondják meg, hogy bátor voltam, és az utolsó pillanatig harcoltam. Kérem, vigyázzanak a családomra, bosszulják meg a halálomat, viszlát, parancsnok, mondja meg a családomnak, hogy szeretem őket!

Parancsnokság: nincs válasz, a légicsapást elrendelték.”

A Snopes futott egy kört a nehezen ellenőrizhető történet ügyében, és ezeket találta:

– Az orosz kormány sokáig határozottan tagadta, hogy szárazföldi alakulatai lennének Palmüra környékén. Miután azonban az ISIS propaganda hírügynöksége március 17-én fotókat mutatott be egy halott orosz katonáról, változtattak kommunikációjukon, és beismerték földi jelenlétüket.

– A sajtóban ezt követően jelentek meg a Prohorenko áldozatvállalásáról szóló hírek. Az orosz állami RT március 25-ei cikke szerint az akkor még név nélkül említett katona a légi csapások célpontjainak kiválasztásában segédkezett, egészen addig, amíg le nem leplezték, és körbe nem vették. Ezt követően állítólag légi csapást kért magára.

– Nem sokkal később jelent meg a neten Alekszandr Prohorenko tragikus bejelentkezésének leirata is. Ennek eredeti forrását vagy hangfelvételét azonban a Snopes szerzője nem találta meg. A leirat mindenesetre angolul már március 27-én fent volt a Pravda.ru egyik fórumán, de ebben még nem említették név szerint Prohorenkót.

– A 25 éves katona neve március 30-án jelent meg orosz oldalakon.

– A Snopes szerzője megemlíti, hogy bár Prohorenko hőstettét nem tartja elképzelhetetlennek, utolsónak mondott szavait illetően lehetetlen megállapítani, mit tett hozzá a propaganda. A legendavadász oldal felidézi a Forbes anyagát Moszkva szíriai propagandájáról, és beszámol a Prohorenko-ügy médiatálalásáról (az “utolsó szavakon” kívül többek között linkel egy újonnan kitett esküvői videót is), majd a fentiek alapján a történetet MEGHATÁROZHATATLAN címkével látja el.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!