J. Edgar Hoover közel fél évszázadon át állt az FBI élén, és ezalatt nyolc elnökkel dolgozott együtt. A pletykák szerint felmentését ugyan több elnök is fontolgatta, de – a Hoover kezében összegyűlt, nem ritkán lehallgatásokból származó, kompromittáló információktól félve – senkinek nem volt mersze meglépni. Hoover végül a szervezet vezetőjeként halt meg 1972. május 2-án.

Az FBI legismertebb igazgatójáról rengeteg legenda és pletyka keringett. Ezek egyikéről – amely szerint Hoover beosztottjai annyira rettegtek főnöküktől, hogy visszakérdezni sem mertek, és ennek köszönhetően egy alkalommal teljesen feleslegesen lezárták a mexikói és kanadai határt – már az Urbanlegends.hu is megemlékezett.

Egy másik pletyka szerint a sokáig az édesanyjával élő Hoover valójában meleg volt, partnere pedig egyik helyettese, Clyde Tolson volt, akivel sokat járt vacsorázni, lóversenyekre és vakációzni. Hahner Péter Legújabb 100 történelmi tévhit című könyve szerint azonban nem valószínű, hogy a homoszexuálisok állami szerepvállalása ellen évtizedeken át kampányoló igazgató ilyen viszonyt folytatott volna. Elfojtott homoszexuális hajlamokat azonban többen is elképzelhetőnek tartanak.

Könyvében a történész megemlíti azt is, hogy a sokak által gyűlölt igazgatóról szinte mindent képesek voltak elhinni az emberek. Sokan látták őt állítólag barátja lábkörmét lakkozni, női ruhába bújva vagy homoszexuális orgiákon, de persze ezeket a vádakat soha senkinek nem sikerült bizonyítania. Hahner szerint “a sors ironiája, hogy az utókor pontosan úgy bánik Hoover emlékével, ahogy ő bánt kortársai egy részével: megrágalmazza, kigúnyolja, majd elhiszi és elterjeszti az alaptalan híreszteléseket”.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!