A legenda szerint ahová az osztrák származású svájci tudós betette a lábát, ott a gépek megbolondultak, a kísérletek pedig kudarcba fulladtak.

Göttingenben állítólag egy nagy berendezést robbantott fel csak azzal, hogy áthaladó vonata megállt a városban, a zürichi C.G. Jung Intézet megnyitásakor pedig egy értékes kínai váza esett a földre belépésekor.

Egy másik anekdotában kollégája azzal akarta megviccelni, hogy megjelenésekor egy csillár hull alá a mennyezetről. A próbálkozás azonban kudarcba fulladt, ezzel is igazolva azt, hogy Pauli még az ellene irányuló csínyt is el tudja rontani.

Érdekes módon a briliáns fizikus hitt is ebben a kollégái által viccesen csak Pauli-jelenségnek hívott koincidenciasorozatban, és nemritkán örömmel töltötte el, de legalábbis felszabadult, ha egy-egy kudarc esetén az “átkára” tudott mutogatni.

Ez a történet ihlette meg David Fathi francia fotóst Wolfgang című sorozata megalkotásában. Munkájában Fathi a CERN 1955 és 1985 közötti korszakot felölelő fotóarchívumából válogatott ki képeket, amelyekbe aztán Photoshop segítségével egy kis “Pauli-átkot” csempészett.

Mert bár Pauli 1958-ban meghalt, neve a későbbi években is rendre felbukkan a fotóarchívumban egy-egy mellszobor, emléktábla, könyv vagy róla elnevezett utca kapcsán. Fathi ezekbe a képekbe rajzolt bele kisebb vagy nagyobb baleseteket, teleportálást, tovább éltetve ezzel az elátkozott professzor legendáját.

fathi1

fathi2

fathi3

fathi4

A teljes sorozatot – amelybe a szerző egyébként fele részben nem photoshopolt képeket is kevert – itt nézhetitek meg. (via)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!