Íme néhány tipikus magyarázat a videót pár sorban felvezető szövegekből:

Ennek a kis ráknak valószínűleg elege lett az emberekből, mert kést ragadott és azzal kezdett el párbajozni gyanútlan ellenfelével” – olvashattuk az esetről az egyik helyen.

Ez a rák nem elégedett meg azzal, hogy az evolúció ollókkal áldotta meg kéz helyett, ezért kést ragadott, és azzal támadta meg vélt támadóját” – írták a másikon.

Hitler Crab

I tried to think of what would give me the biggest nightmares. So I reversed the knife crab and dubbed over it with Hitler. Made sense.

Persze mindez csak vicc

Mindenki sejti, hogy a kés valószínűleg csak beleakadt a rák ollójába (rosszabb esetben kicsit rá is játszottak valami ragasztófélével). Ami miatt mégis úgy került a cikkekbe, mintha ez egyfajta felfegyverkezés lenne, az a lusta újságírásnak köszönhető. Minden újságíró tudja, hogy még a legjobb vírusvideó mellé is kell írni néhány sort, már csak a keresőmechanizmusok miatt is, a viralitás szempontjából pedig nem árt, ha a felvezetés kicsit vicces is.

Pár héttel azután, hogy a népszerű videó körbefutott a világon, a Washington Post megkérdezte a felvételről a baltimore-i National Aquarium egy szakértőjét, aki hoaxnak minősítette az esetet. No, nem azt a részét, hogy a videofelvételen egy késsel hadonászó rák lenne látható, hanem hogy a vajazófegyverrel az önvédelem lett volna az állat célja.

Hogy mi a tanulsága az esetnek?

A szakértő elmondja: “biológusként mindig meglep, amikor egy ilyen videó ekkora figyelmet kap”. Szerinte ez annak is a jele, hogy eltávolodtunk a természettől, és már egyáltalán nem értjük. “A ráknak nincs túl nagy agya, fegyverre pedig végképp nincs szüksége – arra ugyanis ott vannak az ollói”, amikkel elég komoly sérüléseket képes okozni.

Az állatos vírusvideók – amelyeken egy állat valami nagyon vicceset csinál, vagy épp valami emberi tevékenységet folytat – jó eséllyel összezavarodott állatokat mutatnak, amelyek elég rosszul érzik magukat az adott szituációban. Amit akkor is érdemes fejben tartani, ha épp nem egy nagyon cuki delfinbébiről van szó.

Illusztráció és via: Factually

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!