ÍGY SZABADULHATSZ MEG A KÖHÖGÉSTŐL – AKÁR VÉGLEGESEN – adott hírt a gyógynövényekkel, gyógyszerekkel kapcsolatos tévhitek, rémhírek oszlatásában utazó Ködpiszkáló blog szerzője január végén arról, hogy egy megfázásellenes tanácsokat tartalmazó írásban olyan receptet talált, amely akár halálos is lehet.

A blog szerzője senkinek nem ajánla, hogy tiszafából teát készítsen, annak ugyanis minden része (kivéve a piros magköpenyt) igen mérgező, rendkívül toxikus alkaloidokat (taxolt és rokon vegyületeket) tartalmaz. A mérgezés tünetei hányinger, hányás, hasmenés, szívritmuszavar, amelyet ájulás, kóma követhet, majd a halál légzésbénulás és/vagy a keringés leállása miatt áll be.

Az eset kapcsán az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet arra kérte a lakosságot, hogy körültekintően járjon el az interneten keringő receptekkel kapcsolatosan. “Kérjük, hogy a laikusok által közreadott gyógyhatásúnak vélt szereket, főzeteket mindig fenntartással kezeljék, forduljanak háziorvosukhoz, illetve érdeklődjenek a gyógyszerészeknél” – írták az Index szerint.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!