A közelmúltban megtartott párizsi klímacsúcs előtt a hölgy a Noé nevű környezetvédő szervezet kérésére kifejtette, szerinte mekkora tétje van a konferenciának. (…) Ebben Koko többi közt kifejti, hogy ő egy gorilla: egy a virágokkal, az állatokkal és a természettel. Koko szereti az embereket és a Földet, de az emberek buták. Koko ezt nagyon sajnálja és sír miattunk. Sietni kell, hogy a Földet meggyógyítsuk, segítsünk rajta és megvédjük, hiszen a természet figyel minket – zárja nekünk szóló üzenetét a főemlős” – olvashatjuk például az egyik helyen.

A világ legismertebb gorillája, a 45 éves Koko nemcsak megtanulta az emberi jelbeszédet ahhoz, hogy kommunikálni tudjon, de a beszédfejlődés korai szakaszának jeleit mutatja, gondolkodik, összefüggéseket ismer fel, és most el is mondta legújabb felfedezését az emberekről. (…) … a párizsi klímacsúccsal kapcsolatban kérdezték, Koko pedig jelnyelven elmondta azt, amit mi, főemlősök, a tápláléklánc csúcsán élő, okos, fejlett, űrhajókon száguldozó emberek képtelenek vagyunk mindannyian megérteni: Az emberiség hülye, mert nem vállalja fel a felelősségét a Földért, miközben fogy az idő” – írják a másikon.

Pedig a gorilla megkapó üzenete nem egyéb, mint egy ötletes és ügyesen összevágott közszolgálati reklám. Nem interjú vagy megnyilatkozás a klímaváltozásról (“a Noé nevű környezetvédő szervezet kérésére kifejtette“), és főképp nem az arról szóló konferenciáról (“mekkora tétje van a konferenciának“), hiába is tálalják így a videóról beszámoló lapok. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ezekre a mondatokra a reklámot készítő szervezetek is rájátszottak kísérő közleményükkel, de hát ők mégiscsak egy (közszolgálati) reklámot készítettek, és e műfajba belefér ennyi manipuláció.

Az, hogy gondozói szerint Koko körülbelül 2 ezer emberi szót megért, és ezer különböző jelzéssel képes kommunikálni, még nem jelenti azt, hogy képes lenne összefüggésszerűen véleményt nyilvánítani a klímaváltozásról, vagy – hogy egy régebbi példát hozzunk elő – kifejezze gyászát Robin Williams halálával kapcsolatban. Sokkal valószínűbb, hogy a fenti üzenetet a gondozók ki tudja, milyen kérdéseire adott válaszokból állították össze (azt egyébként a készítők is elismerik, hogy a videót Koko egy napjából rakták össze). Ahogy arra a Snopes rámutat, simán lehet, hogy Koko “mondataival” egy virágzó rózsákat lenyeső, gondatlan kertész tevékenységére reagált, amit aztán a videó készítői tettek szélesebb kontextusba.

Még egyszer mondom, nincs ezzel semmi baj, nekem tetszik a videó, az üzenetével is egyetértek, csak érdemes a helyén kezelni, amihez viszont a sajtó nem nyújt elég segítséget. Vannak persze olyanok is, akik szerint a felvétel kifejezetten káros, mert nyilvánvaló hamissága miatt nem illik a klímaváltozás megállításáért folytatott küzdelem eszköztárába – ugyanis csak erősíti a tagadók azon nézetét, miszerint a tudomány hazudik nekik a kérdésben. Megint mások szerint pedig az effajta játékos videók az állati intelligencia kutatóinak hitelességét ássák alá.

Disclaimer: a bejegyzés írója nagy gorillarajongó.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!