Legkevesebb 14 halottja és legalább 17 sebesültje van annak a támadásnak, amelyet a kaliforniai San Bernardino egy fejlődési zavarokkal küszködő pácienseket kezelő szociális intézményében hajtottak végre szerdán. A támadók szemtanúk szerint egy sötét terepjárón hagyták el a helyszínt. A rendőrség üldözőbe vette őket, majd tűzharcban végzett két gyanúsítottal. Több, a rendőrségre hivatkozó sajtóforrás szerint az egyik elkövető az amerikai állampolgárságú Syed R. Farook, állami alkalmazásban álló környezet-egészségügyi szakértő volt – adta hírül az MTI.

Nem sokkal az első gyanúsított megnevezése után felreppent a médiában a hír, miszerint a második elkövető a katari illetőségű Tayyeep Bin Ardogan lehetett. Az újabb gyanúsított személyazonosságára vonatkozó infókat azonban a rendőrség cáfolta, és a jelentést hoaxnak minősítette – mint arról a Los Angeles Times bűnügyi újságírója is beszámolt twitteres oldalán (akinek egyébként nagy szerepe volt az álhír elterjesztésében is).

A hír kapcsán többen rámutattak, hogy az állítólagos elkövető neve igencsak rímel Recep Tayyip Erdoğan török elnök nevére, aki egyébként előző nap épp Katarban járt.

Fotó: twitter.com/juliachurley

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!