A Gawker cikkéből kiderül, miként lett az ártatlan testvérből gyilkos a sajtóban. A fő vétkes a Daily Beast volt, amelynek újságírói egy rendőrségi információból kiindulva közöltek fényképet és személyes adatokat a feltételezett elkövetőről. Csakhogy nem a tényleges lövöldözőről, Rizwanról, hanem annak testvéréről, Raheelről.

A történet e részében semmi új nincs, gyakorlatilag az összes nagyobb merénylet után történik hasonló a sajtóban. Ami az adott helyzetet speciálissá teszi, az az, hogy a Daily Beast nem csupán lekapta az első szembejövő Farook-képet a Facebookról, hanem cikkét többórás kutakodás, helyszíni interjúk és telefonhívások sorozata után hozta le. A Gawker ennek a többórás nyomozásnak a folyamatát mutatja be, amely során a Daily Beast két San Bernardino-i, állami alkalmazásban álló és a rendőrség által körbevett ingatlannal egyaránt összekapcsolható Syed R. Farook közül végül a rossz embert választotta ki.

Bár a lap később módosított, a Raheel név gyorsan végigfutott a sajtón, és hosszú időre meg is ragadt a hírekben: az MTI például még a másnap esti, 20:20-as anyagában is a testvért emlegette. A Gawker szerint az eset azt mutatja, hogy még a szokásosnál nagyobb gondosság esetén és csekkolások sorozata után is el lehet csúszni a breaking szituációk kezelésekor.

Fotó: Gawker

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!