A különböző formákban terjedő történet főhősének csupán a keresztnevét ismerjük: Zouheir. Állítólag ő volt az, aki a bejáratnál észrevette az egyik merénylő testére erősített robbanóanyagot, és meghiúsította a támadó stadionba való belépését, megmentve ezzel “több ezer szurkoló, köztük a francia elnök életét”. A történet bizonyos verzióiban a férfi ezért az életével fizetett, más változatokban túlélte a robbanást.

A Snopes utánajárt ennek az esetnek is, és kiderült, hogy a sztori alaposan ki van színezve. A történetből – amely a Wall Street Journal tudósítójának tweetjén keresztül terjedt el szélesebb körben – annyi igaz csupán, hogy a francia-német mérkőzést biztosító személyzetnek valóban volt egy magát Zouheirként bemutató tagja.

Hogy ő muszlim-e vagy sem, biztosan nem lehet tudni, legfeljebb a neve alapján gyanítani. Az azonban a beszámolók szerint egészen biztosnak tűnik, hogy nem ő fedezte fel, vagy tartóztatta fel a merénylőt a kapunál. Zouheir ugyanis az egyik belső alagútban volt szolgálatban, vagyis bent a stadionban, és a merényletről csupán társaitól értesült.

Ő maga egyébként a robbanást hallva először petárdára gyanakodott, és csak amikor rádióján meghallotta, hogy a mérkőzést a helyszínen megtekintő Hollande elnököt kimenekítik a stadionból, jött rá arra, hogy komolyabb dologról lehet szó.

A hősies közbelépésről szóló állítást később fő terjesztője, a Wall Street Journal tudósítója is korrigálta:

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!