Az elmúlt napokban a francia légierő több alkalommal is légi csapásokat hajtott végre az Iszlám Állam rakkai székhelye ellen, válaszul a pénteki, száznál is több halálos áldozatot követelő párizsi merényletekre. A harc addig tart, amíg az ISIS meg nem semmisül – nyilatkozta Francois Hollande francia államfő, és a légi csapásokhoz a térségben szintén aktív orosz és amerikai alakulatok is csatlakoztak.

E légkörben bukkantak fel a múlt hét végén a fenti feliratos bombafotók, amelyeket – anélkül, hogy hitelességüket ellenőrizték volna – gyorsan átvettek nagy lapok is. Csupán néhány újság hívta fel a figyelmet arra, hogy – bár az amerikai hadi történelemben nem lenne példa nélküli hasonló graffitizés – a képek hitelességének egyik publikáló sem járt utána. Az Independent egészen odáig ment, hogy a fotóra azt mondta, jó eséllyel kamu – igaz, ezt az állítást nem támasztotta alá semmivel.

Ha a fotókra rákeresünk a Google Images és a TinEye képkereső szolgáltatásokban, láthatjuk, hogy nincsenek november 14-ét megelőző változatok, vagyis jó eséllyel nem arról van szó, hogy valaki leszedett egy régi képet a netről, arra ráphotoshopolta a feliratot, majd visszatöltötte a webre. A kép hitelessége mellett érvelők azt is megemlítik, hogy a képet először közzétevő U.S. Army W.T.F! Moments facebookos csoport egy másik szögből készített fotót is kirakott a bombákról, és szerkesztői jobbra balra azt nyilatkozzák minden kétkedőnek, hogy a képek eredetiek.

paris2

Igen ám, de az idézett facebookos oldal egy szatirikus szájt, tehát nem érdemes komolyan venni – kontráznak a szkeptikusok, hozzátéve, hogy a feliratos részeknél ráadásul még látszódnak is a digitális manipuláció nyomai.

A képek valódisága mellett érvelők erre azt mondják: még ha vicces oldal is a U.S. Army W.T.F! Moments, szerkesztői rendszeresen kapnak képeket aktív és veterán katonáktól, tehát egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a világ egyik amerikai katonai állomásán valaki ezt írta a bombákra, majd a fotót beküldte nekik.

Ami a digitális manipuláció vádját illeti, a francia Metronews azt állítja: megkapták az eredeti képeket, amelyek Exif adataiból kiderül, hogy azok valóban november 14-én készültek, méghozzá egy iPhone-nal (bár ahogy a Facebookon rámutattatok, az árnyék alapján az inkább lehetett egy iPad). Ez sem garantálja persze, hogy ezeket a bombákat az ISIS-nek készítették elő, és le is dobták őket, legfeljebb azt, hogy a képek nem Photoshoppal készültek.

Szóval amíg kiderül a igazság, olvassátok el a Washington Post összefoglalóját, amelyből megtudhatjátok: a második világháborútól kezdve Vietnamon át az iraki háborúig hosszú azon katonai események sora, amelyekben az amerikai katonák graffitis kreativitásról tettek tanúbizonyságot.

hitler_xmas

Update | A példa ragadós volt: az orosz védelmi minisztérium videóján az látható, hogy az állítólag Szíriába szánt bombákra szorgos katonakezek a “Mieinkért” illetve a “Párizsért” feliratot írják fel.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!