A világsajtót is bejárt figyelmeztetés szerint az ISIS-szel online háborúban álló hackercsoport egy szárnya újabb iszlám merényletekre hívta fel az emberek figyelmét. A támadásokra információik szerint vasárnapi koncerteken és sporteseményeken kerül sor, méghozzá Párizsban, az Egyesült Államokban, Indonéziában, Libanonban és Olaszországban. A bizonyítékokat a közzétevők állítólag elküldték a hivatalos szerveknek is, de ők a fülük botját sem mozdították – írja az Index.

Az Anonymous működéséről azt érdemes tudni, hogy tagjai általában egy bizonyos vezérelv mentén nyilvánítják ki véleményüket, de a globális decentralizált szervezetnek nincsenek vezetői, hivatalos szervei vagy épp szóvivői. Vannak viszont olyan oldalaik, amelyek a legközelebb állnak ahhoz, hogy hivatalosnak lehessen nevezni őket: ezek egyikén – a twitteres profilon – pedig elhatárolódtak a fenti, általuk szóbeszédeknek nevezett információktól.

Nem tudják, honnan származnak a tervezett merényletekről beszámoló értesülések, de azt tanácsolják a sajtónak: publikálás előtt csekkolják netről szedett infóikat. Mindenki másnak pedig azt, hogy az esetleges ISIS-es támadásokról szóló híreket kezeljék szkeptikusan.


A Snopes szerint a netes pletykákról – többek között az atlantai pankrátortornán tervezett merényletről – egyébként az FBI is értesült: az információkat megvizsgálták, de közleményük szerint nincs arra vonatkozó hiteles infó, hogy az eseményt valóban veszély fenyegetné.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!