Az állítólagos idézetet 2015 márciusában kapta fel egy argentin szerző, azt állítva: a “valósággá vált jóslatot” a kubai vezető egy 1973-as vietnami látogatása után tette újságírók előtt.

Mivel azonban forrása egy kubai taxisofőr volt, aki állítólag 1973-ban még egyetemistaként hallotta a párbeszédet, a Snopes a sztorit inkább minősíti vicces anekdotának, mint hiteles történetnek – még ha megtörténtét 100 százalékosan nem is zárja ki. (Arról nem is beszélve, hogy egy Havana Times-beli 2014 decemberi cikk szerint az állítólagos Castro-idézet közismert vicc Kubában).

Mindenesetre az tény, hogy a Kuba elleni, 53 éve bevezetett amerikai gazdasági embargó enyhítésének első körét 2015 januárjában – a fekete Barack Obama amerikai elnök és a latin-amerikai Ferenc pápa regnálása alatt – jelentették be. A két ország idén nyáron helyreállította diplomáciai kapcsolatait is, szeptember közepén pedig az Egyesült Államok enyhített a Kubában üzleti tevékenységet folytató amerikai cégekre vonatkozó korlátozásokon is.

Jóslatról persze akkor sincs szó, ha esetleg tényleg elhangzott a mondat: a történetben ugyanis a két akkoriban elképzelhetetlen vezető képe prófécia helyett afféle “majd ha piros hó esik”-szerű mondásként hangzik el.

Fotó: Wikipédia

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!