A hírt a Mashable dobta be, és rájuk hivatkozva villámgyorsan terjedt az online médiában. A lap szerint cápatámadásban az idén mindössze nyolcan haltak meg, balul elsült szelfi miatt azonban már legalább tizenketten. A Mashable cikkének apropója egy közelmúltbeli baleset, amely során egy 66 éves japán turista zuhant a mélybe egy félresikerült Tádzs Mahal-i szelfi után.

A cikkel a nap folyamán a Snopes és a The Intersect is foglalkozott: mindkét oldal felhívja a figyelmet arra, hogy az írás szerzője összehasonlíthatatlan dolgokat vet össze. Mert míg a cápatámadás direkt halálozási mechanizmus, a szelfi legfeljebb mögöttes mechanizmus. Lehet köze a balesethez, sőt valamilyen formában talán ki is váltja azt, de nem okoz halálos fizikai sérülést.  Vagyis nem a szelfi ölik meg az embereket, hanem fotózás közbeni figyelmetlenségük miatt üti el őket egy autó, vagy esnek le valahonnan, stb.

Ez amolyan fogalmi csűrés-csavarásnak tűnhet, de a két idézett oldal szerint komoly különbséget jelent, amit a baleseti és halálokat osztályozó WHO egy példáján keresztül próbálnak bemutatni. Ha például egy nő elbotlik valamiben, beüti a fejét, és meghal, tragédiája kapcsán eszünkbe sem jut azt mondani, hogy a nőt az a valami ölte meg, amiben elesett, hanem hogy a fejsérülés következtében hunyt el (vagyis nem beszélünk kicsorbult lépcső okozta halálozásokról, még ha e halálnem előfordulási gyakorisága valószínűleg szintén verné a cápatámadásban meghaltak számát).

A Mashable mintája alapján hasonlíthatnánk a szelfis halálokat például az óceánban való úszás következtében bekövetkezett halálok számához is, amiből az jönne ki, hogy a szelfis halálok abszolút marginálisak a halálesetek igen széles skáláján (a cápás állítás ennek épp ellenkezőjét sugallja). De ez sokkal, de sokkal unalmasabb hír lenne annál, mintha azt mondjuk: a szelfihalálok rávernek egy igen komoly ragadozó fenevad által okozott tragédiák számára.

Az egyedüli, amit a Mashable cikkéből érdemes megjegyezni, tehát nem az, hogy a szelfi veszélyes, hanem egy másik mítosz leleplezése. Erről viszont már régóta tudunk, sőt több kutatás is készült a jelenségről: nevezetesen hogy cápatámadások következtében közel sem halnak meg annyian, mint azt a hollywoodi filmeken szocializálódott nagyközönség gondolná.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!