Kannabisz nyomára bukkantak a Shakespeare kertjében talált 400 éves pipákban – írta például augusztus 9-én az MTI brit lapokra hivatkozva, amit aztán idehaza is sokan átvettek. Az analízis eredménye szerint a drámaíró szülőházát gondozó alapítvány által a dél-afrikai Witwatersrandi Egyetemnek kölcsönadott 24 pipadarab közül nyolcban találták kannabisz nyomát, ebből négy a szerző kertjéből került elő. Két továbbiban kokain nyomait találták, de ezek a pipák nem Shakespeare birtokáról származnak. Ráadásul – így a hír – Shakespeare szonettjeiben is vannak árulkodó jelek arra nézve, hogy a mester ismerte mindkét kábítószer hatásait. A hetvenhatodik szonett eredeti angol szövegében például az áll: “invention in a noted weed”, amit azt is jelentheti, hogy Shakespeare “füvet”, azaz kannabiszt akart használni az íráshoz.

A Gizmodo cikke szerint azonban nincs új fejlemény a most felkapott sztoriban. Francis Thackeray dél-afrikai antropológus már közel másfél évtizede próbálja elméletét eladni, mint az kiderül az alábbi, az MTI által szintén lehozott 2001-es hírből:

“Shakespeare kokaint is pipált? (PAN)

Johannesburg, 2001. március 1., csütörtök (MTI-Panoráma) – Nem kizárt, hogy William Shakespeare kokaint is pipált, miközben szonettjeit írta.

Drogfogyasztására ugyan nincs bizonyíték, azok az agyagpipa maradványok azonban, amelyeket a nagy drámaíró Stratford-upon-Avon-i otthonából bányásztak elő, arról árulkodnak, hogy kokaint és más hallucinogén vegyületeket is szívtak bennük a dohányon kívül. Ugyanilyen növényi származékokat sikerült kimutatni a XVII. század elejéről eredő – tehát Shakespeare-rel még “kortárs” – brit pipák maradványaiból. Kokaint 24 pipadarab közül kettőben találtak a kutatók.

Minderről a dél-afrikai Journal of Science című lapban számolt be Dr. Francis Thackeray paleontológus, aki mellesleg a XIX. századi híres angol regényíró távoli rokona. A shakespeare-i pipamaradványokat a Shakespeare Birthplace Trust – a drámaíró szülőhelyét óvó bizottság – adta kölcsön Thackeray-nek, aki dél-afrikai rendőrségi laboratóriumoktól kapott segítséget a vizsgálatokhoz.

Shakespeare 76. szonettjében célozgat egy hírneves gyomra, amely lehet utalás a kenderre, ám úgy vélem, hogy soraiból az olvasható ki, ő maga inkább hátat fordított a narkotikumoknak, nem pedig jóváhagyólag írt a drogfogyasztásról – mondta Thackeray a Reutersnek.”

“Breaking hír” úgy lett 2015 augusztusában ebből az évtizedeken átívelő kutatásból, hogy Thackeray augusztus 8-án cikket írt az Independentnek eddigi munkájáról és felfedezéseiről. Bírálói szerint azonban bizonyítékai közvetettek, ráadásul a sokat emlegetett 76. szonett értelmezése is hibás: a kender ugyanis Shakespeare korában ruhadarabot jelentett, a szövegben pedig az eszme felöltöztetéséről van szó – mint ahogy arról például a magyar fordítás is tanúskodik:

“Új diszbe’ m’ért hogy oly meddő dalom?
Nincs benne semmi élénk változat.
Mért a divattal nem kaczérkodom?
Se új modor, se ritka fordulat!
Miért irok csak egyet mindig újra,
S az eszmét ismerős ruhába öltöm,
Hogy mindenik szó nevem kész tanúja,
Mutatva hol, mikép s mi végre költöm.
De tudd meg: én egyről zengek, te rólad,
Tárgyam csupán te vagy s a szerelem:
Azért dalom más semmiről se szólhat,
S más szókban a régit ismételem.
Uj s régi igy lesz a nap is naponta,
S igy lesz a többször mondott ujra mondva.”

Update | Az Atlantic cikke szerint ez ehhez hasonló kutatások leginkább arra mutatnak rá, milyen keveset tudunk még ma is a nagy költő életéről, és megjósolja, hogy Shakespeare halálának közelgő 400. évfordulója alkalmából sok-sok hasonló felfedezésre számíthatunk majd.

Fotó: Wikipédia

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!