A stoppos robotot (Hitchbot) kanadai kutatók készítették, akik szociológiai kísérletük során arra voltak kíváncsiak, miként teremtenek kapcsolatot az emberek egy robottal. A mozgásra nem, de egyszerű beszélgetésekre és környezete megörökítésére képes robot tavaly 26 nap alatt utazott át Kanadán stoppal. Idén júliusban megkezdett amerikai útja Massachusetts-ből indult, de a robot csak Philadelphiáig jutott, ismeretlenek ugyanis leszakították karjait és lábait.

Nem sokkal később aztán jött a hír, hogy egy térfigyelő kamera felvételének köszönhetően megtalálták a robot elpusztítóját – egy baseballsapkás fiatalt. Az először a Snapchaten, majd a YouTube-on közzétett rövidebb illetve hosszabb részleten az állítólagos robot egy kuka takarásában volt, és csak annyi volt látható, hogy a támadó leszakít valamit, ami a körülmények ismeretében akár a robot karja is lehetett.

Éles szeműek azonban már a videó megjelenése után jelezték, hogy

– egyrészt a videóról messziről ordít, hogy minőségét mesterségesen butították le, és hogy a megfigyelő kamerák képe már a kilencvenes évek óta nem ilyen,
– másrészt azon a helyen abból a szögből nem készülnek megfigyelőkamerás felvételek.

Később aztán a felvétel alkotói – közepesen híres videobloggerek a YouTube-ról – is elismerték: a videón csak megjátszották a támadást.

Ezzel azonban nincs vége a nyitott kérdéseknek. “Az már világos, hogy a megfigyelőkamerás videó – amely a stoppos robot tönkretételét mutatja – kamu. Azt viszont továbbra sem tudni, hogy a videót készítő videobloggerek felelősek-e a robot szétbarmolásáért” – írja például Matt Novak elég idegesen a Factually blogon, ami nem csoda, hiszen korábban ő is hírt adott a “leleplező” felvételről. A videobloggerek történetben betöltött szerepe pedig azért sem világos, mert – túl azon, hogy ők csinálták a kamu felvételt – augusztus elsején ők voltak az utolsó emberek, akik egészben látták a robotot, amikor felvették egy útra, és azt meg is örökítették.

Fotó: factually.gizmodo.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!