A louisianai Chuck Netzhammer konföderációs zászlós tortát akart süttetni magának a nagy amerikai áruházlánccal, de kérését elutasították. Ezután döntött úgy, megtrollkodja a Walmartot, és kért egy ISIS-zászlós tortát. Amikor pedig ezt megcsinálták neki, a fél amerikai sajtót telekürtölte a Walmart kettős mércéjének meséjével.

Az amerikai polgárháború déli seregei által használt konföderációs zászló körüli vita azután éleződött ki újra, hogy Dylann Roof június közepén – feltehetően rasszista indíttatásból – megölt kilenc embert a dél-karolinai Charlestonban. A tragédia után többen is hangot adtak azon nézetüknek, hogy el kellene távolítani a sokak által az elnyomás jelképének tartott lobogót a hivatalos épületekről. Az amerikai nagyáruházak egy része – köztük a Walmart, a Sears, az eBay és az Amazon – bejelentette: beszünteti a konföderációs zászlós tárgyak forgalmazását. A döntést nem mindenki fogadta el, egyesek szerint ugyanis a lobogó nem a rasszizmus jelképe, hanem a déli kulturális örökség része.

Ezek után történt a tortás affér, amit az ügy kirobbantója, Chuck Netzhammer így kommentált: “Mi a fasz, Walmart! Az ISIS keresztényeket fejez le, kislányokat dönt rabszolgasorba, nem utolsósorban pedig terrorszervezetként hadban áll az Egyesült Államokkal. Erre ti mégis a Lee tábornokos játékkocsit tiltjátok be. Szégyen!”

A Walmart azóta elismerte, hogy nem kellett volna elkészíteniük az ISIS-es tortát. Erre azonban nem azért került sor, mert ezt a jelképet elfogadhatóbbnak tartják a konföderációs zászlónál, hanem azért, mert alkalmazottjuk nem ismerte fel a ma éppen első születésnapját ülő terrorállam lobogóját.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!