A Daily Mail által világgá kürtölt rendeletről beszámoló hír magyarul is olvasható:

“Amikor az első hírek kezdtek terjedni a galambtenyésztés feketelistára helyezéséről, akkor sokan úgy vélték: a valódi ok az, hogy meg akarják akadályozni az ISIS tagjai a velük ellenséges üzenetek továbbítását, illetve a cigarettacsempészetet (állítólag erre is használták a galambokat). Az írásban adott rendelet azonban igyekszik eloszlatni ezt a félreértést. Azt állítja, hogy a bűnelkövetés megelőzése a cél, nehogy bárki is kárt okozhasson muszlim, mindenekelőtt női szomszédainak azzal, hogy közszemlére bocsátja a galambok nemi szerveit.”

A Snopes szerint azonban a június elején felreppent hír egy értelmezési hibán alapul. Az értesülést eredetileg közlő Daily Mail cikkéhez egy képet is csatolt, amely állítólag a rendelet szövegét tartalmazza – forrásmegjelölés nélkül. A Snopes szerzője azonban képkereső révén megtalálta a dokumentum eredetijét és angol fordítását, méghozzá egy ISIS-okmányokat dokumentáló brit kutató weboldalán.

A szájton aztán az is kiderült, hogy Aymenn Jawad Al-Tamimi már június 3-án frissítette bejegyzését, miután az intézkedésről beszámoló Daily Mail – valószínűleg az ő fordítása alapján – félreértelmezte a dokumentumot. Egyúttal közzétett egy kiegészítést is, amely jobban visszaadja az eredeti rendelet értelmét. Ebből kiderül: a galambtartók híresek arról, hogy állataik gondozása közben belesnek mások otthonaiba – és ez a tevékenység az, amit a rendelet becstelennek minősít, nem a galambok más állatoknál semmivel sem látványosabb pöcslengetése.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!