Dylann Roof kilenc embert lőtt agyon múlt szerdán a dél-karolinai Charleston egy feketék által látogatott templomában. A 21 év körüli férfit néhány órával később az Észak-Karolina állambeli Shelbyben fogták el. Lapértesülések szerint itt esett meg az, hogy az FBI megérkezéséig az éhes gyilkost elvitték az egyik helyi gyorsétterembe, és megetették.

A hír terjedéséről beszámoló Snopes azonban megjegyzi: bár a letartóztatás minden részlete nem ismert, az értesülést először közlő Charlotte Observer csupán arról írt – szintén nem túl beszédesen -, hogy a rendőrség ételt vásárolt a Burger Kingben a gyilkosnak. Tehát nem arról – mint azt később az e forrást idéző lapok írták -, hogy a rendőrök oda vitték őt.

Az ételvásárlásra pedig azért volt szükség, mert a letartóztatást szabályozó törvények többek között arra kötelezik a rendőrséget, hogy humánusan kezeljék a gyanúsítottat. Ellenkező esetben megsértik a jogait, aminek következményeit – ha máshonnan nem, hát a filmekből – már ismerhetjük. Magyarul ha nem adnak neki enni vagy inni, azzal hasonlóan ártanak az igazságszolgáltatásnak, mintha – és ezt a részletet már jobban ismerjük a filmekből – nem mondanák el a gyanúsított jogait vagy nem engednék ügyvédet hívni.

Oké, de miért pont a Burger Kingből? – lehetne a következő kérdés, amire a válasz ugyanaz, mint amiért az emberek nagy része gyorséttermekbe jár: mert jobb híján pont megteszi. Olcsó, kompakt és gyors – és talán a közelben is volt. Bár biztosan lesznek olyanok, akik szerint mindezek ellenére megmagyarázhatatlan kiváltság hambival tömni egy többszörös gyilkost, a törvény betartására – innen a távolból, a körülmények ismerete nélkül – épp megfelelő megoldásnak tűnik.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!