A történet az egyik magyar oldal tálalásában röviden:

“Elin Krantz svéd antirasszista aktivista tagja volt a “We like diversity” (Szeretjük a különbözőséget) internetes közösségnek és egy etnikai keveredést hirdető videóklipben is szerepelt, amely felvételén egy afrikai négerrel való nemi aktus közben a svéd himnuszt énekelte. Egy este azután alkalma volt stúdión kívül, testközelből is a szenvedélyének hódolni, miután a diszkóból hazafelé a villamoson összeakadt az egyik valóban “különböző” barátjával, egy bizonyos Ephrem Yohannesszel, Afrikából. Íme, “baráti találkozójuk” eredménye.”

A csatolt képek – amelyeken egy brutálisan meggyilkolt női holttest látható, és amit még véletlenül sem teszek ide, de még csak linkelni sem fogok – valóban a 2010 szeptemberében megerőszakolt és meggyilkolt Elin Krantzot ábrázolják – tudtam meg a svéd Metro városi legendákkal foglalkozó oldalának egyik szerzőjétől. A 27 éves lányt a bíróság szerint egy akkor 23 éves, etiópiai származású férfi ölte meg, aki cselekedetéért 2011-ben 16 év börtönt kapott.

A brutális gyilkossággal kapcsolatban három pontosító kérdést tettem fel a svéd kollégának:

– Mit jelent a gyilkossággal foglalkozó cikkekben emlegetett “négerimádó bevándorlási aktivista” címke, vagyis Krantz valóban aktivista volt-e vagy csupán egy nyitott lány?

– Tagja volt-e Krantz a “We like Diversity” Facebook-közösségnek, és ha igen, ez mit jelent, mit kell tudni az oldalról?

– Valóban ő látható-e a Grotesco Blanda Upp című klipjében, vagyis ő-e az a szőke lány, aki a svéd himnuszt énekelve egy fekete férfin lovagol?

blanda_upp

Åsa Larssontól a következő válaszokat kaptam:

– Állítása szerint a meggyilkolt nő nem volt ismert aktivista, legfeljebb annyi mondható el róla, hogy antirasszista volt.

– Erre utalhat például Facebook-profilképe, amin egy ”Vi gillar olika” (”We like differences”) badge – egy akkoriban Svédország-szerte ismert antirasszista jelkép – szerepelt. A ma 515 ezer tagot számláló csoportot az Aftonbladet újság indította el, céljuk a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni csendes többség létrehozása volt.

– A “négerimádó” címke minden bizonnyal a Grotesco videoklipjéből ered. Larsson maga azonban nem találkozott hiteles bizonyítékkal azzal kapcsolatban, hogy valóban Krantz szerepelne a klipben, sőt ezt az állítást “nagyon valószínűtlennek” nevezte.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!