Kreált már “nemzeti hisztériát” a tengerentúli média a vodkatampon ügyében egy helyi tévé bizonytalan híradásából, és hasonló folyamatok eredményeképpen vált “új bűnözési trenddé” egy már régóta létező, de nem túl gyakori agresszív utcai jelenség, a knockout is. Tavaly egy trollcsapat elérte, hogy az általuk kitalált bikinihíd jelenséget a sajtó a “legújabb divattrendként” adja elő (legyünk olyan vékonyak és viseljünk olyan szűk bikinialsót, hogy a fürdőruha hidat képezzen csípőcsontok között).

A legfrissebb rémület a paracetamol-kihívással kapcsolatos, ebben a beszámolók szerint unatkozó tinik egymást hergelik: ki mennyi fájdalomcsillapítót mer bevenni egyszerre. Az őrület állítólag Nagy-Britanniából ered, ahol egy skóciai diákot már kórházba is kellett szállítani emiatt. Május elején egy brit rendőrségi Twitter-feeden arról tájékoztattak: hallottak már a #paracetamolchallenge jelenségről, és azt tanácsolják, senki ne vegyen részt hasonlóban, ugyanis máj- és vesekárosodást – legrosszabb esetben pedig halált – okozhat.

A Snopes szerint őrületről ezek ellenére sem érdemes beszélni. Ha az idézett közösségi oldalakon rákeresünk a kihívásra, túlnyomórészt olyan cikkeket, posztokat találunk, amelyek az “újfajta őrület” felbukkanásáról számolnak be, vagy azt tanácsolják, hogy ne vegyünk részt ilyesmiben. Bizonyítékokat egymást hergelő, bátorító tinikre, vagy beszámolókat hasonló kihívásban való részvételről az oldal szerkesztője nem nagyon talált.

Annak persze mindig megvan az esélye, hogy a fellángoló médiafigyelemnek köszönhetően lesznek majd, akik kíváncsiságból tényleg kipróbálják a dolgot, de – írja a Snopes – arra szerencsére nincs bizonyíték, hogy ez valóban egy széles körben űzött őrület lenne Nagy-Britanniában.

Biztosan nem igaz azonban az az állítás – amely például a Blikk cikkében is megjelenik -, miszerint az újonnan kitört paracetamol-kihívás első halálos áldozata a 19 éves Charlotte Yousaf. A lány ugyan valóban paracetamol-túladagolásban halt meg, de nem most, hanem még 2011-ben, a mostani “kihívásos hájptól” függetlenül. Charlotte neve az ezzel kapcsolatos cikkekbe a Mirror anyagából került, miután a lap újságírója a lányát sirató anya véleményét is megkérdezte az “új őrületről”.

Update | Az RTL Klub reggeli műsorában – amely “rettenetesen veszélyes őrültség” címke alatt számolt be a jelenségről – egy gyógyszerész szakértőt is megszólaltattak a témában.

Illusztráció: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!