Rejtélyes hívások terjednek Magyarországon: +235 kezdetű (azaz csádi) telefonszámokról csörgetnek meg ismeretlenek magyar telefonokat. A netes fórumok szerint az egy csöngésig tartó hívás alatt a mobilt szinte lehetetlen felvenni. Nem véletlenül: a hívóknak kifejezetten az a céljuk, hogy visszahívjuk a számot – számolt be a jelenségről az Index március végén.

A lap akkor megírta: magas számlától csak akkor tarthatunk, ha vissza is hívtuk a furcsa számokat. Az NMHH szerint, ha valaki Magyarországon bejövő hívást fogad – függetlenül attól, hogy az belföldi vagy külföldi szám – nem lehet ezzel költsége. Ha viszont az ismeretlen külföldi számot visszahívjuk, akkor szolgáltatónk a nemzetközi díjszabás szerint számlázza ki a hívást. S mivel az afrikai országok általában a legdrágább zónában vannak, még egy egészen rövid hívás is akár 300-600 forintunkba kerülhet.

De mi ebben az üzlet a csalóknak?

Akkor még nem derült, mi az értelme az egész csalási kísérletnek, vagyis hogyan lesz a telefonálóknak haszna a mi visszahívásunkból. Az Index témában írt második cikke szerint azonban úgy tűnik: a nemzetközi hívások bonyolult működési modelljét kihasználó csalók akár több száz forintot is kaszálhatnak hívásonként.

A lapnak a Telenor visszaélések felderítésért felelős munkatársa segített a wangiri néven futó szisztéma feltárásában: a csalók valószínűleg olyan feltételekkel vásárolnak számot az adott telefontartomány tulajdonosától, hogy a bejövő nemzetközi hívások fennmaradó összegéből részesedést kapnak – írja az Index.

Még több pénzt húzhatnak ki a csalók az emberek zsebéből, ha felveszik a hívást, de a csengetés hangját játsszák be. A gyanútlan ügyfél ez esetben akár percekig várhat arra, hogy valaki végre felvegye a hívást, miközben már pörög a többszázas percdíj (mondjuk, ez már kevésbé életszagú, de talán mert csak saját telefonhívási szokásaimból indulok ki).

Akit érdekel a csalási modell részletesebb leírása, olvassa el az Index cikkében.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!