Az esetről március közepén a 444.hu is beszámolt: “Méretes médiabalhé nőtt ki egy videóból, amin Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter látható, amint 2013-ban, még nem pénzügyminiszterként egy zágrábi radikálbalos konferencián beszélve középső ujját felmutatva beintett Németországnak. És ami egy manipulált, hamis videó. Lehet. De lehet, hogy nem.” Ez így egy kicsit bonyolultnak hangozhat elsőre, de haladjunk sorjában.

Varufakisz első reakciójában tagadta a beintést, és hamisítványnak nevezte a felvételt. Nem sokkal később jelentkezett is egy német komikus, Jan Böhmermann, aki azt állította, hogy ő manipulálta a videót. Ennek folyamatát ZDF-es műsorában be is mutatta, és a rövid dokumentumfilmet még Varufakisz is megosztotta a Twitteren.

Varoufakis and the fake finger #varoufake | NEO MAGAZIN ROYALE mit Jan Böhmermann – ZDFneo

From minister of awesome to minister of flawsome? Yanis Varoufakis, the biggest liar since Bill Clinton? Political punch instead of the new Chuck Norris? Pil…

Igen ám, de ekkor meg a többi lap mutatott rá arra, hogy az eredeti videó nem hamisítvány. A ZDF dokumentumfilmje a hamisításról ugyanis egy szatíra – tehát nem szabad komolyan venni. Ezt később a ZDF is beismerte, állításuk szerint a filmmel a kontextusából kiragadott beintéssel kapcsolatos vitát akarták kifigurázni.

Bár a kérdés ezzel eldőlt, ennek ellenére mindkét verzió bőszen terjedt tovább az interneten. Március végén aztán a Storyful hírügynökség blogjában közzétette korábbi technikai elemzését, amellyel már az első pillanatban leleplezte a szatirikus műsor állítását.

Előbb bemutatták egymás mellett az ominózus jeleneteket képkockára lassítva (a bal oldalon az eredeti felvétel látható, a jobbon pedig az áldoksi részlete):

Varoufakis frame-by-frame (short)

Uploaded by Storyful News on 2015-03-30.

Majd ugyanezt felgyorsítva is:

VarouFake backwards

Uploaded by Storyful News on 2015-03-30.

Végül néhány apró manipulációs hibára is felhívták a figyelmet, ami azt erősítette meg: valóban a szatirikus műsor által eredetinek mondott – tehát a nem beintős – felvétel volt a hamisított, és a beintős az eredeti.

Varufakisz tehát két évvel ezelőtti zágrábi előadásán valóban beintett egyet. De hogy ezen mennyire kellett a németeknek megsértődniük, arról megint csak a 444.hu-t idézem:

Ha a képi anyaghoz nem is nyúltak hozzá, a kiemelt klip, ami aztán a német állami tévében lett bemutatva, valóban félreértésre adhatott okot. A Bloomberg View berlini újságírója, Leonid Bershidsky szerint ugyanis a kivágott rész alapján úgy hangozhat, mintha Varufakisz arról beszélt volna, hogy Görögországnak akkor, a beszélgetés pillanatában lenne érdemes csődöt mondania és beintenie Németországnak. Pedig az azóta pénzügyminiszterré lett közgazdász egy öt évvel korábbi esetről beszélt, a felvételből mégis úgy tűnhet, mintha a 2013-as államcsődöt kockáztatná.

Ugyanerről írtak egyébként a fesztivál szervezői facebookos oldalukon is.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!