PUTIN nevű, szivárványszínű párnával szólt be az IKEA az orosz melegellenes törvény ellen tiltakozva – terjedt a héten netszerte. A párnát ábrázoló kép először a Redditen jelent meg, aztán a Twitteren és a Tumblr-ön terjedt tovább. Hamar kiderült: nem létezik ilyen nevű IKEA-termék.

Az Erste bank csődjét híresztelték szerdán Debrecenben és környékén, aminek hatására sokan megrohamozták a fiókokat. A bank azonnal cáfolt és büntető feljelentést tett, és ugyanígy gyorsan cáfolta a szóbeszédet az MNB és az NGM is. Az Erste jelentése szerint másnap reggelre teljesen elült a pánik.

Manu Chao “gerillakoncertet” tart a pesti Gólyában – hirdette a szórakozóhely facebookos oldala. Az április elsejei időpont és a koncert körülményei sokakban gyanút ébresztettek, mégis több mint 4 ezren jelentkeztek. A Gólya üzemeltetői végül szombat este ezt írták az esemény oldalán: “Ezt az eseményt áprilisi tréfának szántuk, ami 24 óra alatt olyan hullámokat vert, hogy szeretnénk egyértelművé tenni: nem tudunk arról, hogy Manu Chao koncertet ad szerdán a Gólyában. Van abban némi túlbuzgóság, hogy a tréfából médiahekk lett, és elfogadjuk azt a véleményt, hogy vannak dolgok, amikkel csak finoman lehet viccelődni. Nagyon úgy tűnik, hogy ilyen dolog az ingyenes Manu Chao koncert is, megígérjük, hogy többé ilyen nem fordul elő.” De ahogy a netes kommentek mutatják, néhányan ezután is reménykednek: szerintük a szervezők csak azért mondták vissza a koncertet, hogy ne legyen a helyszínen veszélyesen nagy tömeg.

A Germanwings repülőjének keddi katasztrófája után szinte azonnal megjelentek olyan videók, amelyek a tragédia képeit ígérték. Ezek azonban korábbi balesetek felvételei voltak, mint például az alább is látható, 2013-as afganisztáni légi tragédiát bemutató képsor – írja a BBC. A videó keringetőit az sem zavarta, hogy a felvételen látható becsapódás nem hegyvidéki, mindentől távoli környezetben történik, pedig ez a körülmény már a legelső híradásoknak is része volt. Egy másik népszerű megosztás pedig egy 2007-es török baleset képeivel manipulálta az embereket.

A világot megdöbbentette a hegynek vezetett repülőgép esete, és próbálja megérteni a katasztrófa okait. Ezek egyike egy olyan összeesküvés-elmélet, amely szerint a másodpilóta iszlám terrorista lehetett. A német nyomozók azonban nem találtak politikai vagy vallási motivációra utaló nyomokat a másodpilóta düsseldorfi lakásán végzett házkutatás során. További részletek itt.

Veszélybe kerültek a Star Wars tunéziai forgatási helyszínei, miután az ISIS Líbiából beszivárgó alakulatai megvetették a lábukat a térségben – röppent fel a hír a sajtóban a tunéziai merényletet követően. A helyi hatóságok szerint viszont aggodalomra nincs ok: a turisták által is kedvelt fő forgatási helyszínek az ország nyugati részén találhatók, több száz kilométerre azoktól a területektől, ahol az iszlám állam terroristái megjelentek. A félreértés lehetséges okait az Index ezen bejegyzése magyarázza el.

Hihetetlen, de igaz: 1 pohár vörösbor elfogyasztása 1 óra edzéssel ér fel – hirdették a héten többfelé. A Háziorvos blog pedig kivesézi e cikkek állítását, forrását, közlésének idejét, olvasóbarát csúsztatásait, és szót ejt az eredeti tanulmány cáfolatairól is.

Az MGM oroszlános mozgóképlogójáról sok szóbeszéd ismert. A héten egy újabb képpel próbálták megmutatni, hogyan vették fel a filmeleji híres jelenetet. Noha ez a felvétel sem valós (egy orvosi vizsgálat alatt álló oroszlánról készült fotót photoshopoltak meg nem nagy precizitással), az eredetileg inkább viccnek szánt kép hamar igaziként kezdett terjedni a neten.

MGM oroszlán az asztalon

Újra megjelent a neten annak az állítólag Magyarországról szóló cikknek a szövege, amit egy amerikai újságíró írt. A továbbosztókat az sem zavarja, hogy a cikkben megfogalmazottak jelentős része egyáltalán nem, vagy más nemzeteknél nem jobban jellemzi a magyarokat. Sokkal jobban illik néhány délszláv államra, amelyek lakói szintén szorgalmasan terjesztik magukról – írtam a szövegről még 2012-ben.

A NASA készültségbe állt egy utolsó pillanatban észrevett aszteroida miatt – riogattak a Twitteren március 27-e közeledtével. A valóságban az űrhivatal már tavaly december 27-én felfedezte a 2014-YB35 nevű aszteroidát, amely a Holdnál 11-szer távolabb ment el bolygónk mellett – írta az Index. S bár az aszteroida valóban vészjósló PHA jelölést (potenciálisan veszélyes aszteroida) kapott, ez azonban nem jelenti, hogy közvetlen fenyegetést jelentene a Földre. A NASA célja a 2014-Yb35-tel, hogy elcsenjen egy méretes kődarabot a felszínéről, majd azt Hold körüli pályára állítva rendszeresen felkeresse és tanulmányozza.

Fotó: Vincze Szabolcs / hvg.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!