A lezuhant Germanwings-gép másodpilótája, Andreas Lubitz korábban arról beszélt, hogy egy napon valami olyat fog tenni, ami után mindenki emlékezni fog a nevére – idézi az MTI a férfi volt barátnőjét a Bild szombati cikkére hivatkozva. A Mariaként bemutatott fiatal nő elmondta, hogy amikor meghallotta a légi katasztrófáról szóló híreket, rögtön eszébe jutottak a férfi szavai, amelyek szerint “egy napon olyat fog tenni, ami megváltoztatja az egész rendszert, és mindenki megismeri a nevét”. A légiutas-kísérő hozzátette: akkor nem volt értelme a férfi szavainak, de most már van. A Bild szerint Maria öt hónapon keresztül együtt dolgozott a másodpilótával, és a kapcsolatuk is csak ezen időszak alatt tartott. Az értesülést többek között a patinás BBC is átvette.

Frank Jordans újságíró azonban problémásnak tartja a fenti idézet átvételét. Azt megérti, ha egy újság a meginterjúvolt személy biztonsága érdekében nem fedi fel megszólalója identitását, miképp azt a Bild is tette a Maria W. néven szerepeltetett barátnővel. Még az is belefér, hogy az ilyen forrásból származó, tényszerű és ellenőrizhető információkat más lapok átvegyék, de kontextusfüggetlen idézeteket már nem kellene kritikátlanul újraközölni.

Egy anonim megszólaltatott állítólagos ex-barátnő a Bild szerint azt állítja, Lubitz azt mondta neki egyszer, hogy …

– ez Jordans szerint nem hallomás, hanem a hallomás hallomása, ami nemcsak hogy a bíróságon nem áll meg, hanem az újságíróknak is óvatosabban kellene kezelniük. Mert még ha a Bild ellenőrizte is forrását, nem jelenti azt, hogy a nő állításait is csekkolta.

Az újságíró teljes bejegyzését itt olvashatjátok el.

Update | Az Origónak még ez sem volt elég, és emeltek a téten. Megemlítve, hogy Lubitz álma egy Boeing 747-es vagy Airbus A380-as vezetése volt, cikküknek ezt a címet adták: Még több embert akart megölni Andreas Lubitz.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!