A cikk apropója egy közelmúltbeli baráti összejövetel, amelyen szokás szerint megint csak szóba jött a Seven Nation Army című szám manchesteri feldolgozása. Bunkó brit turistát imitálva ezt az egysorost énekeljük körülbelül másfél éve minden buliban megfelelő mennyiségű alkohol elfogyasztása után. De még a társaságban sincs mindenki tisztában vele, honnan ered a dallam.

Én mindeddig úgy tudtam, hogy a The White Stripes számának gitárhátterét az olasz szurkolók vitték a focilelátókra 2006 tavaszán, és tették világszerte ismertté az az évi németországi világbajnokság alatt. Utóbbi így is van, azt azonban, hogy a dallam belga közvetítéssel került az olasz lelátókra, csak azután realizáltam, hogy utánaolvastam a Wikipédián.

A Club Brugge szurkolóinak milánói bevetése

Mint az a Deadspin cikkéből kiderül: a Seven Nation Army című szám focilelátós pályafutása már évekkel a 2006-os vébé előtt, 2003 októberében elkezdődött.

A debütálás helyszíne Milánó volt, ahol az AC Milan fogadta egy Bajnokok Ligája csoportmérkőzésen a Club Brugge-t. A vendégcsapat szurkolói, a Blue Army tagjai egy bárban hangoltak a meccsre, és mulatozás közben annyira rákattantak az egyik ott hallott dal gitáralapjára, hogy még a stadionba is magukkal vitték. És mivel szerencsét hozott – meglepetésre aznap este a belga klub 1-0-ás győzelmet aratott – az új rigmust hazavitték magukkal, sőt egy idő után ez lett stadionjuk gólünneplő dala.

White Stripes – Seven Nation Army | Club Brugge [HD]

Breng Seven Nation Army terug naar Jan Breydel!In 2003 hebben wij Seven Nations Army in de sportwereld gebracht na het mirakel in Milaan. Iets om trots op te…

A római ultrák “visszaveszik” a Seven Nation Armyt

Aztán úgy adódott, hogy a belga csapat 2006 februárjában az AS Romát látta vendégül az UEFA Kupában. Van fent egy videó a YouTube-on, amin hallható, ahogy a Brugge szurkolók a 61. percben, klubjuk egyenlítése után rázendítenek a dallamra, majd kicsivel később azt is láthatjuk, hogy amikor a Róma újra megszerzi a vezetést, már az olasz csapat szurkolók is eleresztenek pár “Po po po po po poo pooo”-t.

As Roma Fans in Brugge: Po Po Poo Poo

During the 16-th finals of Uefa Cup 2006, AS Roma fans in away game “learned” to sing the song of White Stripes, Seven Nation Army, making it famous across a…

“Soha nem hallottam azelőtt ezt a számot” – idézi a Deadspin a rómaiak kapitányát, Francesco Tottit – “de a Brugge elleni meccs óta nem megy ki a fejemből. Fantasztikusan hangzott ott a pályán, és a közönség is imádta.” Olyannyira, hogy a római szurkolók is hazavitték magukkal a szurkolói dallamot.

Rajtuk keresztül aztán fél Olaszország megismerte a dalt, és a vébére a válogatott szurkolóinak nem hivatalos himnuszává vált. Mire győztesen hazaértek Németországból, egész Olaszország ezt dúdolta, egy júliusi milánói Rolling Stones koncerten pedig már Alessandro Del Piero és Marco Materazzi vezényelte a rajongóknak a “po po pooo”-t, Mi vagyunk a bajnokok szöveggel.

Rolling Stones + Materazzi + Del Piero Live in Milan!!

Materazzi sings some worldcup champion songs!

Mindenki büszke rá

A sikernek természetesen az alkotók is örültek, a detroiti együttes részéről Jack White-ot még az sem zavarta, hogy a dallamot dúdolók nagy részének fogalma sincs arról, honnan származik a rigmus.

A Brugge szurkolói is büszkék voltak “találmányukra”, a klubvezetés néhány éve mégis úgy döntött, hosszú idő után más számra cseréli a gólünneplő dalt. 2012-ben ezért a hagyományőrzők facebookos oldalt indítottak, követelve: állítsák vissza a Seven Nation Armyt. Felhívásukról Belgium-szerte sok cikk született, de a Facebook oldalról nem derül ki, mi lett a felbuzdulás eredménye.

Ennyi a dal európai története, a Deadspin-cikkből persze az is kiderül, miként hódította meg a dal a tengerentúlon az amerikai foci világát. Én azonban most brutális Seven Nation Army túladagolástól szenvedve elbúcsúzom a témától, méghozzá egy hamburgi kikötői születésnapi bulin készült felvétellel.

Cruise Ship playing Seven Nation Army

MSC magnifica plays seven nation army during Hamburg’s “harbour-birthday” celebration on May 9th 2014

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!