Emberi árnyékot fényképezett a Curiosity a Marson – ünnepelték a megdöbbentő felfedezést sokfelé (lásd a fotót fent). A több éves NASA fotót publikáló UFO Sightings Daily azonnal fel is tette kérdéseit: ez lenne a bizonyíték arra, hogy a Curiosity a Mars helyett valójában a Földön bohóckodik? Vagy hogy emberek élnek a Marson? Esetleg hogy földönkívüliek játszanak a mi ottani gépünkkel? A Snopes szerint a lap kihagyott egy ennél sokkal valószínűbb forgatókönyvet: ez legfeljebb arra bizonyíték, hogy egy furcsa formájú objektumra vetülő fény furcsa formájú árnyékot hozhat létre.

Churchill temetésekor a dokkok darui meghajoltak a koporsót szállító hajó előtt – tudtuk eddig. A brit politikus halálának 50. évfordulója alkalmából készített BBC1 dokumentumfilmben megszólaló dokkmunkás azonban azt állítja: nem nagyon szerették Churchillt, darujaikat nem tiszteletből hajtották meg koporsója előtt, hanem mert fizettek érte – idézi a Cink.hu a Daily Mailt.

Bending ende cranes at the funeral of Winston Churchill

Uploaded by John Looijen on 2014-10-30.

A vasárnapi NFL-döntő előtt superbowlos legendákat, tévhiteket, hoaxokat gyűjtött össze a Snopes. Válogatásukban szerepel a családon belüli erőszak, a döntőhelyszínt elözönlő prostik és a félidőbeli vécélehúzások okozta problémák túlbecslése, valamint a döntők eredményeinek különböző “megjóslásai”. Érdemes körülnézni a gyűjteményben, párral egészen biztosan idén is találkozhatunk.

– Elvált feleségétől egy férfi, miután a nőről készült fényképen felfedezett egy férfi arcot az ágy alatt. Az esetről fotó is van, de a ViralNova által bedobott sztorira nem sok bizonyíték van. A Snopes szerint ez egy városi legenda, a szóban forgó fotó pedig már évek óta kering a neten, különböző magyarázatokkal. Az egyik változat szerint a férfi egyenesen megölte feleségét a kép készítése után, és amikor a rendőrök azt kérdezték, miért tette, megmutatta a fotót. Egy meg nem erősített facebookos komment szerint az egész fotózás csak egy vicc volt.

Romney újra indul az amerikai elnöki székért – jelentette a Daily Beast. Valójában azonban éppen az ellenkezőjéről van szó: az előző voksolás republikánus vesztese nyilatkozatában arról beszélt, hogy nem vállalja a megméretést 2016-ban.

Saját anyjukkal leckéztettek meg két utcai molesztálót Peruban. A spanyol nyelvű YouTube videóban azt láthatjuk, ahogy az előre kipécézett utcai beszólógatókat szépen kisminkelt és csinos ruhába bújtatott anyjuk tesz nevetségessé rejtett kamera előtt. A Dél-Amerikában novemberben publikált videó a héten lett sláger a világ többi részén, a fordítók azt felejtették el csak megemlíteni, hogy a szereplők színészek voltak, a film pedig egy ötletes reklám.

Whistling At Your Mom

Funny yet disturbing video of sexual harassment in Lima

– Míg idehaza izraeli állampolgárok tízezreinek Magyarországra telepítéséről suttognak vissza-visszatérően a neten, Amerikába most állítólag épp 75 ezer muzulmánt “telepítenek Obamáék titokban”. A híresztelés hátterében a szíriai menekültek befogadásán enyhítő szabályozás áll, a 75 ezres szám azonban a Snopes szerint puszta spekuláció.

Michelle Obama arcát elhomályosították szaúdi látogatása során az élő tévéközvetítésben – állította egy YouTube-videó szerzője. Akik azonban élőben látták a műsort, azt állítják: az amerikai elnök feleségét egyetlen pillanatig sem takarták ki.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!