A perui és a brazil határ mentén dolgozó favágók állítólag nem vették észre, hogy munkájuk során mélyen behatoltak a védett övezetnek számító Matses parkba, és ott kivágtak egy 5800 évesre becsült fát. A hírt sokan megosztották a közösségi oldalakon, közülük kevesen vették észre, hogy a cikk valójában a kamuhírekben utazó World News Daily Report anyaga.

Minden komolyan vett kamuhírről persze nem írok cikket (naponta több tucat hülyeséget kéne cáfolni), ez a sztori most a Gizmodo kiegészítése miatt került ide. Kiderült ugyanis, hogy a valóság néha a fikciónál is érdekesebb: a RadioLab egy podcastja szerint 1964-ben véletlenül tényleg kivágták a világ akkor legöregebbnek hitt fáját.

A Prométheusz névre hallgató, utólag 4844 évesre becsült fának az lett a végzete, hogy egy Don Currey nevű egyetemi hallgató tanulmányozni akarta, de mintavétel közben elromlott az e célt szolgáló eszköze. Segítséget kért a helyi erdészeti erőktől, és a történet vége az lett, hogy a fát végül kivágták. Ennek híre csak évekkel később lett széles körben ismert, és az akkori felzúdulás hatására szigorítottak a fák védelmén.

A 2004-ben elhunyt Currey már nem élhette meg, hogy később kiderült: mégsem a Prométheusz a legidősebb ismert fa. A jelenlegi csúcstartó egy másik simatűjű szálkásfenyő a kaliforniai Fehér-hegységben; ennek életkorát 2012-ben 5062 évre becsülték.

A történet megzenésített változatát meghallgathatjátok a RadioLab előadásában.

Fotó: flickr.com/DaveTBear 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!