Ha egy kurdok között harcoló nő híressé válik, számíthat rá, hogy hamarosan a lefejezéséről vagy a fogságba ejtéséről kezdenek pletykálni – olvasható az Emergent.info blogján. Így járt a héten – az itt is emlegetett Rehana után – az a kanadai-izraeli származású, 24 éves Gill Rosenberg is, aki csatlakozott a kurd erőkhöz az ISIS elleni harcban. A lány pár napja a facebookos oldalán jelezte: jól van, és az elrablásáról szóló híresztelések nem valósak.

Határozatlan ideig történő elnapolásokkal blokkolják a hatóságok az ingyenes ételosztást a fővárosban – állította egy azóta törölt bejegyzés írója a Facebookon. Állítólag egy ügyintéző mondta azt neki, hogy a kormány nem szeretne sok szegény embert látni egy helyen. Az Index cikke szerint azonban ilyen elnapolásokra 2013 telén volt példa, azóta az engedélyezés rendeződött. A bejegyzés írója nem válaszolt a sajtó megkeresésére, csupán egy friss posztban adta hírül: az ételosztást megtartja.

Újra megjelent a Facebookon az a semmire sem jó üzenet, amelytől naiv felhasználók azt remélik, megvédi személyiségi jogaikat a januártól újra változó felhasználói feltételek közepette is. Az üzenet azonban nem ér semmit – a facebookozók semmilyen falukra kiírt szöveggel nem tudják visszamenőlegesen felülírni a felhasználói szabályokat.

Egy GoPro-kamerával készített videofelvételen azt láthatjuk, ahogy egy medve üldöz egy biciklist az erdőben. A Snopes szerint azonban jó eséllyel egy kamu felvétellel állunk szemben: egy 25-40 mérföldes sebességgel közlekedő grizzlinek az adott szituációban valószínűleg nem okozott volna gondot a terepbiciklis utolérése, és az sem valószínű, hogy a szaglás után vadászó állatot egy ilyen elrejtőzéssel át lehetett volna verni. A Redditen a videó manipulálásának technikai hiányosságait is számba veszik.

Bear Attack, Man is trying to run away from attacking Bear: GoPro

Bear Attack, Man is trying to run away from attacking Bear: GoPromore information https://www.facebook.com/yevhenvasyltsov

Az orosz Russija 1 televízió egy meghökkentő videóval illusztrálta, hogy a hanyatló Nyugaton miként nevelik a szülők gyerekeiket meleggé. Az általuk bemutatott videón egy apuka látható, amint bekíséri fiát melegpornós képekkel kitapétázott szobájába. A műsorkészítők azonban valójában egy kamuvideót használtak fel propagandisztikus céllal – az eredeti felvételen a kisfiú szobáját egy háromdimenziós járgány díszíti. A kamufelvételt a 4chan felhasználói készítették, az alapanyagul szolgáló reklámfilm kifigurázására – írja a Vox.

Nem halt meg szívrohamban a csodálatos kutyadoki, Cesar Millan, ahogy Axl Rose énekest sem találták holtan hollywoodi lakásában. Halálhírüket csupán kamuhírekben utazó szájtok terjesztették.

Megőrült a világ a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelentő fekete pénteken, nemcsak Amerikában, hanem Európában is. Rengeteg videót és fotót láthattunk magukból kivetkőzött emberekről, akik kedvező – vagy kedvezőként beállított – akciók keretében estek egymásnak. Az egyik népszerű felvétel egy Victoria Secret-üzletben kitört verekedést ábrázolt, de valójában a 2013-as fekete pénteken készült.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!