A témában még a neves New York Times-nak is módosítania kellett cikkét, amelyeket olasz lapok értelmezései alapján írt. Ami a mai napig szerepel a NYT cikkében: a pápa egy novemberi vatikáni meghallgatása során azt mondta, hogy “Holy Scripture teaches us that the fulfillment of this wonderful design also affects everything around us” (Nem akartam értelmezési hibát véteni a fordításban, ezért hagytam az eredeti formában. A hvg.hu olaszból való fordításában egyébként így néz ki a mondat: “A szent írások arra tanítanak minket, hogy a megvalósulása annak a nagyszerű tervnek, amely Isten szívéből és eszméjéből ered, körülöttünk mindenkire érvényes, nemcsak ránk” ).

Ezt a mondatot értelmezte aztán az olasz Corriere della Sera úgy, hogy a pápa szerint az állatoknak is helyük van a mennyországban, továbbá felidézték VI. Pál pápa esetét egy kutyáját sirató kisfiúval, akinek azt mondta: a Paradicsom a világ összes teremtménye számára nyitva van. A New York Times által megszólaltatott teológusok szerint azonban Ferenc pápa nem az eddigi doktrínán változtatott, csupán arra gondolhatott: Isten szereti, és Krisztus megváltja minden teremtményét.

A cikk végén azonban kiderül, hogy a mostani verzió korábban nem így nézett ki. Nagyon úgy néz ki, hogy a NYT összemosta az olasz lapok által idézett két pápa – Ferenc és VI. Pál mondatait -, azt állítva, hogy Ferenc nyugtatgatta a kutyáját gyászoló kisfiút, pedig az az 1978-ban elhunyt VI. Pál volt. A Religion News szerzője a “teológiai áttörésként” előadott félrehivatkozás terjedési útvonalát is bemutatja: az olasz lapokból a Huffington Post helyi verziója révén terjedt el, brit közvetítéssel, a teljes elfogadottságot pedig a New York Times cikke hozta meg. A cikk szerzője abban bízik, hogy a pápa a közeljövőben ad majd egy újabb interjút a kérdésben, amiből megtudjuk az ő részletesebb álláspontját is.

Update | Azóta a Vatikánból is megérkezett a cáfolat: Ciro Benedettini szóvivő tagadta, hogy Ferenc pápa így fogalmazott volna. Az Emergent.info oldalon pedig azt is megnézhetjük, melyik lap miként fogalmazva közölte az idézetet.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!