Egy fiatal kurd lány győzelmi jelet mutató képe igazi sláger lett a neten, miután a hozzá csatolt szöveg szerint állítólag legalább 100 ISIS-harcost megölt már. A kurd ellenállást szimbolizáló, Rehana néven ismertté vált lány azonban egy svéd újságíró állítása szerint nem frontharcos, hanem egy aleppói önkéntes a kobane-i harcok hátországában. Október elején a lefejezésének a híre is felreppent, de ez sem volt megalapozott – az ezt “bizonyító” fotó állítólag egy másik kurd nőt ábrázolt. A BBC szerint a kép mellé csatolt történet a kurdokat pártoló propaganda része, de a sztori minden bizonnyal nem helyi, hanem indiai forrásból terjedt el a világban.

Az io9 interjút készített a Snopes.com alapítójával, David Mikkelsonnal. Ebből megtudjuk például, hogy az oldal üzemeltetője a Usenet egy városi legendás fórumán kezdte mítoszoszlató tevékenységét, majd – megunva, hogy munkái e felületen idővel eltűnnek a többi tartalom között – 20 évvel ezelőtt megalapította saját oldalát.

Gyorsan nemzetközi sztárrá vált a közösségi oldalakon az a pénztárosként dolgozó amerikai tini, akit munka közben fotóztak le a kasszánál. Az Alex from Target jelenségről idehaza a Velvet számolt be. Kicsivel az őrület elterjedése után egy Breakr nevű cég megpróbált felszállni az Alex-vonatra, azt állítva: a fiú az ő kísérletük eredményeképpen futott be. Ebben azonban – úgy tűnik – rajtuk kívül senki nem hisz.

Mike Seidel meteorológus élő adásban hátat fordított, és olyan mozdulatot tett, mintha épp könnyítene magán. A meteorológus “szemtelenségét” a közösségi média is felkapta, így a csatornának külön blokkot kellett szentelnie munkatársa megvédésére: állítólag szó sem volt vizelésről, Seidel csupán a stúdióval próbálta felvenni a kapcsolatot – írja az Origo. Az NBC-meteorológus esetének felemás médiatálalása megtekinthető az Emergent hírfigyelő szolgáltatás oldalán.

Brian Williams clears up a rumor about THAT moment

What really happened when NBC Nightly News went to a live report from meteorologist Mike Seidel and his back was turned to the camera.

Egy ősrégi matulás kamucikket osztott meg Facebook oldalán az érpataki polgármester Demszkyék kitalált szexpartijáról – írta a Cink.hu hétfőn. Aztán valaki szólhatott a polgármesternek, mert mostanra a bejegyzés eltűnt facebookos oldaláról.

Egy régi mondás szerint New Yorkban minden emberre jut egy patkány. Jonathan Auerbach statisztikus szerint azonban a helyes arány 1:4 az emberek javára – azaz a város nyolcmillió lakosára körülbelül 2 millió patkány jut. New York egészségügyi hivatala “érdekesnek” nevezte Auerbach eredményeit, azonban emlékeztetett arra is, hogy nem létezik megbízható módszer a nagyvárosok patkányállományának becslésére – írja az Index.

Argentínában állítólag felfüggesztettek állásából egy Santiago del Estero-i tanárnőt, miután kikerült róla a netre egy 23 perces videó, amin 16 éves diákjával szexel. Később azonban kiderült: az állítás nagy része kitaláció. Az egyébként valódi videó főszereplője nem egy Santiago del Estero-i tanár, partnere pedig nem a diákja, és nem is kiskorú.

Nem halt meg Macaulay Culkin, hiába állították ezt az interneten. Az egykor gyerekszínészként világhíressé vált Culkin a Twitteren egy vicces fotóval reagált kamu halálhírére.

Bizarr felhő okozott riadalmat egy ausztrál kisvárosban, Wonthaggiban. A több képen is megörökített, sokak által ufótámadásnak vélt jelenség azonban valójában egy lyukas felhő volt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!