A különös esetről így számolt be az MTI 1937. május 28-án:

“O’Hare Erzsébet new york-i nőt közrendháboritással vádolta a rendőrbiróság, mert spiritiszta lobogók alatt rendezett felvonulásával csődületet idézett elő az előkelő Fifth Avenuen. A vádlott azzal védekezett, hogy nem ő volt a tettes, hanem néhai Sir Cohan Doyle, a hires iró és spiritiszta szelleme, aki testébe beköltözött. A birónak arra a kijelentésére, hogy fölfüggeszti az itéletet, ha megigéri: hogy a jövőben tartózkodni fog a hasonló tüntetésektől, a vádlott rövid beszélgetést folytatott egy képzeletbeli személlyel és kijelentette: ‘Lincoln Ábrahám szellemének tanácsára, aki védelmemet vállalta, megadom az ígéretet'”.

Mint az a The Spartanburg Herald pár héttel korábbi tudósításából kiderül, a per résztvevői azonban hiába nyújtogatták nyakukat, senki nem látta meg az ülésteremben a néhai amerikai elnök szellemét. A 50 éves nő ellen egyébként Joseph Dunninger ismert mentalista emelt vádat, amiért O’Hare egy “Ez Conan Doyle szellemének kihívása Joseph Dunninger ellen” lobogóval a kezében vonult végig a Times Squaren, és emellett állítólag 10 ezres példányszámban osztogatott Dunningert gyalázó röpiratot.

A New York-i születésű Joseph Dunninger hamis médiumok és szellemek leleplezésével szerzett magának országos hírnevet a 20. század első harmadában. Azt állította magáról, bűvésztrükkjeivel képes minden spirituálisnak mondott jelenséget reprodukálni. Kora James Randijaként már 1930-ban azt írták róla, hogy országszerte 3 ezer médiumot leplezett le, nagyrészt tőlük tanult trükkök segítségével.

A szellemidézők és más csalók többségében a Science and Invetion magazin 21 ezer dolláros felajánlására pályáztak – ez az összeg akkor érte volna a markukat, ha olyat paranormális jelenséget prezentálnak, amit Dunninger nem tud megismételni saját eszközeivel.

Egy-két szellemidéző trükköt ebben a későbbi felvételben is bemutat:

Joseph Dunninger

Mentalist Joseph Dunninger (1892-1975) exposing mediums as frauds.

Fotó: The Millwaukee Journal

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!