Az elmúlt 90 napban 84-en adtak ki ebolával kapcsolatos könyvet az Amazonon, ezek fele a múlt hónapban jött ki – mutat rá a Washington Post bloggere, Caitlin Dewey, aki szerint a kiadványok legtöbbje félrevezető információkat tartalmaz, hozzá nem értő szerzőktől. Van köztük védekezésre való felkészülést oktató könyv, rejtélyes titkok feltárását ígérő, összeesküvés-elméletektől hemzsegő jegyzet és egyszerű “ismeretterjesztő” kiadvány is.

Az egyik “életmentő” e-book szerint 24 hónap alatt 4,1 milliárd ember halhat meg a betegségben, egy másik szerint elkerülhetetlen a járvány amerikai elterjedése, és csak azok élik túl, akik időben felkészülnek rá. Vannak, aki már most vegyvédelmi ruhák és gumikesztyűk beszerzését javasolják, mondanivalójukat világvégével kapcsolatos bibliai idézetekkel illusztrálva, és vannak, akik szerint a vitaminok segíthetnek lassítani a járványt.

A jelenség nem új, az Amazon széles kínálatában minden témának megvannak az önjelölt szakértői, akik pdf-ben osztják az észt az ISIS-ről vagy például a bostoni robbantásról. Az Amazont nem nagyon érdekli, hogy a felületén megjelenő könyvek mit tartalmaznak – mindaddig, amíg nem pornográf vagy illegális tartalmakról van szó. A saját kiadás nekik is jó üzlet: Caitlin Dewey cikke szerint a 3 milliárd dolláros e-könyv bizniszből körülbelül 1 milliárd dollár a saját publikálású művekből származik.

Visszatérve az ebolára: a laikus “ismeretterjesztés” káros hatásainak csupán kis szeletét jelentik azok az esetek, amikor a hamis tanácsokat követők közül néhányan meghalnak. Ennél komolyabb veszélyt jelent a félrevezetettek megalapozatlan biztonságérzete, amely hozzájárulhat a járvány terjedéséhez.

Illusztráció: flickr.com / Presidio of Monterey

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!