A jövővel kapcsolatos hamis idézetekből gyűjtött össze hetet a Paleofuture blog. Ezek egyike egy idehaza is jól ismert mondat, amit előszeretettel használnak a szűklátókörűség és a folyamatos haladás illusztrálására – cikkekben és céges prezentációkban egyaránt:

“Minden, amit fel lehetett találni, már feltaláltak.”

Állítólag ezzel indokolta 1899-ben Charles Duell a szabadalmi hivatal megszüntetésére vonatkozó kérelmét. Pedig nem – legalábbis nincs bizonyíték arra, hogy Duell bármikor is mondott volna ilyet. A Paleofuture szerint az idézetet megcáfolták már több könyvben is, az emberek azonban ennek ellenére imádják.

Az állítás eredetét nyomozó más szerzők szerint a mondat széles körben a nyolcvanas évek elején vált ismertté, méghozzá jó eséllyel az 1981-es The Book of Facts and Fallacies című könyv révén. Ezt a feltételezést egyébként a Google Books Ngram Viewer nevű szolgáltatása – amely segítségével 1800 és 2000 között megjelent könyvekben kereshetünk tetszőleges kulcsszavakra – is alátámasztja.

Ha még régebbi források után nézünk, megjelenik az idézet egy 1899-es cikkben is: de nem Charles Duell szabadalmi hivatalnok szájába adva, hanem egy képzeletbeli párbeszédben, amely a küszöbön lévő 20. század tudományos és művészeti életét hivatott humorosan bemutatni.

Az idézet eredete után egyébként már 1940-ben is folytattak vizsgálatokat, és akkor sem találtak nyomot arra vonatkozólag, hogy Duell ilyet állított volna. Találtak viszont egy 1843-as szöveget, amelyben Henry L. Ellsworth szabadalmi hivatalnok mond valami hasonlót ahhoz, ami az elemzett idézetben szerepel. A teljes szöveget nézve azonban kiderül, hogy Ellsworth egyáltalán nem számít a jövőbeli invenciók kifulladására, sőt, azokat a területeket is megjelöli, ahol a szabadalmak számának növekedését várja.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!