Nic Pizzolatto forgatókönyvírót azzal vádolják, hogy a True Detective sorozat egyik főhősének – a Matthew McConaughey által játszott Rust Cohle karakteréről van szó – bizonyos mondatait Thomas Ligotti horrorszerző The Conspiracy Against the Human Race című művéből emelte át – írja a Könyves blog, ahol néhány ilyen mondatot idéznek is (még több azonosságot az alábbi képre kattintva találtok).

idezet_true

„A filozófiai fogalmakat bárki felhasználhatja, beleértve az irodalmi művek íróit is, sok példát találni erre a múltban” – reagált közleményében a csatorna, kiállva Pizzolatto mellett, aki még náluk is kategorikusabban tagadta a vádakat – Ligottit meg sem említve inkább Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche és E.M. Cioran filozófusok felé mutogatva.

Foglalkozott a kérdéssel az IndieWire is, amely cikkében erős vádakról írt, a Slate viszont határozottan megvédte Pizzolatót. Szerintük a vádaskodóknak nem akadémiai statútumokból kellene tájékozódniuk a plagizálás fogalmának megállapításakor – egy tévésorozatról van szó, nem egy tanulmányról.

Fotó: HBO

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!