A Snopes korábban már feldolgozta a témát egy cikkben, amelynek végső megállapítása az volt, hogy a világ egyik legnépszerűbb dala jó pár évtizede jogvédett, és az is marad 2030-ig. A fizetési kötelezettség persze csak a kereskedelmi felhasználására vonatkozik, az otthon eldünnyögött pár sor ingyenes.

A 19. században született, óvodai köszöntőből átvett dallam és a hozzá kapcsolt pár sor valamikor 1910 és 1935 között vált sztenderd születésnapi köszöntővé Amerikában. Ezt követően – némi pereskedés után – a dalt 28 évre levédették, majd ezt 28 további esztendővel meghosszabbították. A szerzői jogi törvény 1976-os illetve 1998-as kiterjesztései összesen 75, majd további 20 évre hosszabbították meg a védettséget – ami így 2030-ban jár le. Tulajdonosa pedig több céges átalakulás, egyesülés és eladás után jelenleg a Warner Music Group alá tartozó Warner/Chappell Music, amely vállalat évente körülbelül kétmillió dollárt szed be a dalt kereskedelmi célra használó cégektől.

A Snopes-hoz érkező olvasói levelek oka minden bizonnyal az, hogy az utóbbi időben többen is kétségbe vonták a Warner/Chapell szabadalmának jogosultságát, vitatva többek között az állítólagos szerzőséget, az első szabadalmi bejegyzést és annak megújításának módját is.

Egy a dalról dokumentumfilmet készítő filmes társaság 2013 júniusában pert is indított a kérdésben, amelyben azt követelte a vállalattól, fizesse vissza a jogtalanul beszedett milliókat. Ez a jogi eljárás azonban jelenleg folyamatban van, és amíg nem születik meg a szabadalmat megszüntető ítélet, addig a cégeknek továbbra is fizetniük kell a dal használatáért. Aki ezt semmibe veszi, figyelmeztet a Snopes, 150 ezer dollárig terjedő büntetéssel sújtható.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!