A több tízezer titokzatos felvételt egy Webdriver Torso nevű felhasználó töltötte fel a videomegosztóra, és – bár az ufóteóriák mellett racionálisabb próbálkozások voltak a rejtély megoldására – hónapokon át senkinek nem sikerült kideríteni a 11 másodperces videók titkát.

A megfejtésre végül egy Brüsszelben élő olasz blogger jött rá, miután a felvételek környékén talált nyomokat visszafejtve kiderítette: a videókkal a Google zürich-i irodájából tesztelik a YouTube-ra feltöltött videók minőségét. Paolo B. először májusban publikálta felfedezését, egy darabig azonban semmi nem történt, azt leszámítva, hogy az általa beazonosított közösségi médiás nyomokat az érintettek sorra zárták le a nyilvánosság előtt.

A Webdriver Torso iránti megnövekedett érdeklődésre a Google előbb egy easter eggel reagált a YouTube keresőjében, majd megjelent egy korábbiaktól alapvetően különböző videó, a táncoló Rick Astley főszereplésével.

tmpRkRL85

No Description

A cég végül – az Engadget megkeresésére – június 6-án elismerte érintettségét, stílusosan egy rickastley-sre hangolt közleménnyel:

“We’re never gonna give you uploading that’s slow or loses video quality, and we’re never gonna let you down by playing YouTube in poor video quality. That’s why we’re always running tests like Webdriver Torso.” (vö.)

Az olasz bloggert a minap a Washington Post The Intersect blogja is meginterjúvolta. A cikkből kiderül: a 28 éves, pitbull természetű statisztikus felajánlotta a leleplezett zürichi alkalmazottaknak, hogy ha vendégül látják, mindenkit meghív egy sörre. Meghívást egyelőre nem kapott, a cég beismerő közleménye után azonban ő is megnyugodott.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!