A Credere erről szóló cikkét az AFP francia és az ANSA olasz hírügynökség alapján az MTI is közölte, egy szentszéki szóvivő azonban arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a hír valótlan – a hetilap egy április 1-jei tréfát vett komolyan.

Az anyagot közlő lap szerkesztője a sztorit oldala eddigi legsikeresebb átverésének nevezte. Az iMediaEthics-nek nyilatkozva megjegyezte, hogy a másodközlő lapok közül senki nem hívta fel őket a hír csekkolására, sőt, forrásukat sem jelölték meg (az MTI eredeti hírében szerepel a lap neve). A lap egyébként facebookos oldalán képeket is közzétett az új testőrök leigazolásáról.

Íme a hírügynökség által is lehozott eredeti hír:

Harris-héja vigyáz a pápai békegalambokra

Egy Harris-ölyv, más néven vörösszárnyú ölyv védelmezi a jövőben a katolikus egyházfő által a pápai lakosztály ablakából eleresztett békegalambokat a sirályok és a varjúfélék támadásától.

A Credere című katolikus hetilap csütörtökön utcára kerülő száma szerint külön e célra idomítottak be egy Harris-héjaként is emlegetett, 120 centiméter szárnyfesztávolságú vágómadárfélét (Parabuteo unicinctus) egy észak-olaszországi solymászatban. A lap értesülése szerint a pápai testőrség, a Svájc Gárda egyik egységéhez csatlakozva a Sylvia nevű madár már a következő pápai kihallgatás alkalmával vigyáz arra, nehogy ragadozók csapjanak le a pápa és a gyermekek által a béke szimbólumaként felröptetett fehér galambokra.

A vatikáni hatóságok szeretnék megakadályozni, hogy megismétlődjön a január 26-i incidens, amelyben egy sirály és egy hatalmas fekete varjú támadta meg a két békegalambot, amelyet Ferenc pápa és két kisgyerek engedett fel a vasárnap déli Úrangyala-imádság után a pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablakából. A téren lévő több tízezer ember által végignézett támadásban az egyik galamb elvesztette néhány tollát, amikor kiszabadította magát a sirály karmai közül, a másikat összecsipkedte a varjú.

A Harris-ölyvet szívesen alkalmazzák solymászat céljára, mert méretéhez képest igen erős, sebessége elfogadható és az egyetlen faj, amely falkában, csoportban is képes vadászni. A kínos január incidens után az ENPA olasz állatvédő szövetség felszólította a Vatikánt, hogy hagyjon fel a galambröptetés ‘archaikus’ hagyományával, mert a szabadban sohasem élt tenyésztett madaraknak nincsen ösztönös veszélyérzetük, ráadásul fehér színükkel azonnal felhívták magukra a figyelmet, márpedig a római sirályok és varjak éppen a galambokra vadásznak.”

Illusztráció: London Shearer Allen/Terry Ross

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!