Amikor szavazni mész, vidd magaddal a saját tolladat! A toll, amit itt látsz pont, úgy néz ki, mint egy teljesen hétköznapi hagyományos toll. Egy óriási előnye viszont van: Ha írsz vele, kb. 12 óra múlva a tinta el fog tűnni a papírról vagy bármiről, ahova jegyzeteltél, aláírtál, X-eltél” – terjed a Facebookon.

Akármi is ez – figyelmeztetés vagy paródia – nem új dolog, 2008-ban még a baloldalt vádolták egy indexes fórumon ugyanezzel:

“A libisik és a komcsik mindenre képesek. :-( Bemegy a néni a fülkébe, behúzza azikszet a Fideszhez a tollal, mely hő hatására láthatatlanná válik, erre rögtön 5 %-ig szdsz-re, 38%-ig mszp-re javítják :-( “

Az eltűnő tintás tollal szavaztatás nem magyar sajátosság, hasonló szóbeszédek és csalási kísérletek a világ más országaiban is rendre felbukkannak (lásd a lenti gyűjtést).

A módszer számomra nem tűnik túl hatékonynak, mert a próbálkozásnak – még a legjobb targetálás mellett is – áldozatul eshetnek a csalók pártjának támogatói is, és az üres szavazólapok nagy számban való megjelenése is gyanút ébreszthet (még ha protest szavazatként csalás nélkül is előfordulhatnak ilyen esetek).

A módszerrel való riogatás viszont alkalmas arra, hogy – ha elterjed és az emberek komolyan veszik – politikai paranoiát szüljön, vagy ötleteket adjon választási csalásra lelkes aktivistáknak.

És akkor most jöjjön néhány külföldi példa az elmúlt évekből:

– 2014 májusában Dél-Afrikában terjedt el, hogy a szavazóknak eltűnő tintás tollat adnak, a független választási bizottság azonban cáfolta ezeket az állításokat.

– Tavaly szeptemberben az India Post írt arról, hogy a 2013-as Maldív-szigeteki elnökválasztás előtt pár nappal az ottani pártok képviselői aggodalmukat fejezték ki az eltűnő tintás tollak miatt, és arra kérték szavazóikat, hogy saját eszközeikkel voksoljanak. Egy évvel később, 2014-ben egy szavazóhelyiségben átmenetileg le is állították a voksolást, miután ilyen tollat találtak.

– Az AP tudósítása szerint a 2012-es egyiptomi elnökválasztás előtt is elterjedt a hír, hogy a választóhelyeken eltűnő tintás tollakkal trükköznek. Akkor a Muzulmán Testvériséget vádolták 180 ezer ilyen toll behozatalával, és olyan embereknek való osztogatásával, akikről feltételezték, hogy az ő jelöltjük riválisára szavaznak. A híresztelést az AP szerint nem támasztották alá konkrétumok, a Muzulmán Testvériség szóvivője tagadta a vádakat, a hivatalos szervek szerint pedig bár voltak ilyen próbálkozások, konkrétumokat ők sem mondtak. Mindenesetre a szóbeszéd hatására a választási bizottság 50 ezer “hivatalos tollat” kért a választóhelyekre.

– Szintén az AP számolt be arról, hogy a 2012-es ukrajnai parlamenti választásokon néhány odesszai szavazóhelyiségben rövid időre felfüggesztették a voksolást, miután eltűnő tintás tollakat találtak a fülkékben.

– A vád a RIA Novosti híre szerint a 2010-es ukrajnai elnökválasztáson is előjött: akkor állítólag a szimferopoli és odesszai szavazókörökben bukkantak hasonló tollakra.

– 2009-ben a Gazeta írt arról, hogy egy orosz párt képviselői azt állították: valakik eltűnő tintás tollakkal trükköztek a 2009-es volgográdi regionális választásokon. Vádjuk alátámasztására egy videót is bemutattak, amin egy idős férfi addig hezitál voksa leadásával az urna előtt, míg észre nem veszi, hogy szavazata eltűnt. A tollat állítólag a választási bizottság képviselői is kipróbálták, és nekik is eltűnt, amit írtak. A bizottság 285 érvénytelen szavazatot talált, nagy részük üres szavazólap volt.

– 2004-ben szintén az ukrajnai elnökválasztásról érkeztek hasonló hírek, amikor is egy amerikai választási megfigyelő négy perc alatt eltűnő tintáról számolt be. A trükkre állítólag azt követően jöttek rá, miután néhányan üres szavazólapokra lettek figyelmesek az átlátszó urnákban. Egy Szergej nevű donyecki hallgató arról beszélt, hogy vicces kinézetű lila tollakat kaptak, amiket Juscsenko-barát környéken kellett elhelyezniük a választóhelyiségek környékén.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!