“Bono, a U2 énekese, aki ismert arról, hogy szeret egyfajta jótékony világmegmentő szerepben tetszelegni, egy nemrégi Glasgow-i koncerten két szám közt teljes csendet kért a közönségtől. Majd a totális némaságban elkezdett lassan tapsolni, néhány másodpercenként egyet-egyet és így szólt a mikrofonba. ‘Minden alkalommal, amikor összeütöm a tenyerem, egy gyerek meghal Afrikában!’ Mire a csöndet áttörte egy ízes skót akcentussal beszélő hang valahonnan az első sorokból: ‘Hát akkó, haggyad má’ abba, bammeg, te mocsok állat!’” – szól a legenda hazai verziója.

A Snopes cikke szerint a történetet mesélik glasgow-i, New York-i és írországi helyszínekkel is, de maga a sztori nem egy konkrét eset leírása, hanem egy vicc életre keltése. Alapja pedig minden bizonnyal a 2005-ös Make Poverty History kampány lehet, amelynek keretében sztárok szereplésével készítettek kisfilmeket, amelyben azok csettintéssel jelezték a halálozások alakulását. Az akcióban Bono is részt vett, az ő csettintését 0:36-nál láthatjátok.

Erre reagált egy műsorában a brit Jimmy Carr stand up komikus úgy, hogy…

“Látta már valaki a mozikban azokat a hihetetlenül erős reklámokat, amikben minden egyes alkalommal, amikor egy híres ember csettint, meghal egy afrikai gyerek? Én, amikor néztem, nem tudtam nem arra gondolni, hogy hagyjátok már abba akkor a csettintgetést!”

… és ebből a poénból születhetett aztán a Snopes szerint a fenti narráció.

Ahhoz, hogy épp a szegénység leküzdése ellen hosszú ideje kampányoló Bono lett a legenda főszereplője, a Snopes szerint köze lehet a népszerű zenekar adózási történelmének. Amikor ugyanis 2007-ben Írország megszüntette a művészeknek járó adómentességet, a U2 birodalom a kedvezőbb adózású Hollandiába menekítette céges ügyeit.

Erre reagált akkor úgy az ír sajtó, hogy ha az egyébként Írországot felelősségvállalása miatt folyamatosan szapuló Bono nem fosztaná meg az ír költségvetést a zenekar adójától, az ír kormány is többet tudna segélyre fordítani. Természetes, hogy ez – hiába magyarázkodtak Bonóék – nyomokat hagyott nemcsak az írekben, hanem a folklórban is.

A Snopes szerzője egyébként 2007-ből begyűjtötte a legenda Hillary Clintonos, 2008-ban pedig Barack Obamás verzióját is.

Fotó: TED

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!