Hidegrekordokat döntött az Egyesült Államok keleti területei felett uralkodó sarkvidéki légörvény – adott hírt a tengerentúli hidegről kedden az MTI. Chicagóban hétfőn mínusz 27 fokot mértek, a város környékén vonatok akadtak el az erős szél által emelt hótorlaszokban, a hideg miatt pedig repülőjáratokat kellett törölni.

Ahogy azt a korábbi katasztrófák esetében megszokhattuk, most is több kamu vagy hibás magyarázattal ellátott fotó lepte el a netet. A Mashable szerint a fenti, többfelé is megosztott kép például valóban chicagói, de a jégbe öltözött világítótornyot ábrázoló fotó nem most, hanem tavaly januárban készült. Nem tudni, miért volt szükség az újjáélesztésére (hacsak nem kényelmi szempontok miatt), hiszen a mostani képek szerint a torony még durvábban be van fagyva.

A Snopes szerint ezek a 2005-ös képek is újra megjelentek: az eredetileg Svájcban készült fotókat mostanában friss chicagói felvételként próbálják eladni.

icestorm

Pedig a chicagói valóság e fotók nélkül is elég vad: brutál nagyképek az amerikai hidegről a Mashable és a The Atlantic galériájában.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!