Princetoni hallgatókra hivatkozva a minap sokfelé megírták: 2017-re a Facebook elveszíti jelenlegi, 1,2 milliárd fős aktív felhasználói bázisa 80 százalékát. A kutatók tanulmányukban azt feltételezték, hogy a facebookozás jelensége vírusszerűen terjed, és hasonló lefolyású lesz, mint annak idején a MySpace esetében volt.

A Time újságírója, Alex Fitzpatrick szerint azonban a szerzők – akik vizsgálatukhoz a Google Trends keresési grafikonjait használták – nem vesznek figyelembe néhány dolgot:

– Egyrészt a Facebokkal kapcsolatos keresési kulcsszavak mennyisége nagyságrendben különbözik a mintaként használt MySpace kulcsszavak számától.
– Másrészt egyáltalán nem biztos, hogy a keresési kulcsszavakkal modellezhető a közösségi oldalak népszerűsége. Fitzpatrick szerint ma már sokkal kevesebben hívnak elő egy oldalt kulcsszavak keresőbe való bepötyögésével, mint egykor, a MySpace hőskorában. Az emberek megtanulták beírni az url sorba a facebook.com webcímet, arról nem is beszélve, egyre több a szolgáltatást mobilról használó ember, akik nem böngészőn, hanem többségében mobilappon keresztül érik el a közösségi oldalt.
– Harmadrészt, a Google-s keresések száma azáltal is megugorhat, ha a Facebook bejelent egy nagy változást, ugyanígy – ha nincs hír – vissza is eshet a következő nagy bejelentésig.
– Negyedrészt a Facebook elérte azt a kritikus tömeget, amivel szinten tudja tartani magát még egy ideig. Emellett a webbe is erősebben be van ágyazódva a megosztás- és lájkgombok révén.

Szóval, ha el is tűnik valamikor a Facebook, mert hát semmi nem tart örökké, a cikk szerzője és az általa megkérdezett szakértő szerint az állítás – miszerint az oldal 3 éven belül elveszti felhasználói 80 százalékát – valószínűtlen. Egyébként a princetoni hallgatók tanulmánya nem egy publikált tanulmány, és hivatalosan nem is számít tudományos munkának.

Egy másik tanulmányt idézve – december végén – még arról írtak a lapok, hogy a fiatalok elmenekülnek a Facebookról, amióta szüleik elárasztották a közösségi oldalt. A valószínűleg létező jelenség és az idézett tanulmány alapján levont következtetések (“halott, el van temetve“) azonban nem álltak pariban egymással. Azóta kiderült, a tanulmány a sajtóba néhány túlzott leegyszerűsítéssel került be.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!