A média által felkapott – egyesek szerint csupán túlreagáltknockout “játék” jelenségről november végén írtam először, a bejegyzést azóta is folyamatosan frissítem. A történet most újabb epizóddal bővült: karácsony környékén ugyanis történt egy érdekes vádemelés – egyes kommentárok szerint az első knockoutos a médiacirkusz kitörése óta.

November 24-én a 27 éves Conrad Alvin Barrett rárontott R. C. néven azonosított, 79 éves áldozatára, és ütésével a földre terítette. Az FBI szerint a Barrett által készített videón jól látható, ahogy a támadó mond valamit későbbi áldozatának, majd váratlanul leüti, felnevet és elszalad. A felvétellel később eldicsekedett két idegen előtt, ők azonban tettét nem találták sem példaértékűnek, sem viccesnek, ezért azonnal feljelentést tettek ellene.

Az ügy érdekessége, hogy míg a média által korábban felkapott knockout bűncselekményekben a támadók feketék, az áldozatok pedig fehérek voltak, addig ez esetben fordítva történt: az igazságügy közleménye szerint a fehér Barrett napokon át készült egy véletlenszerűen kiválasztott fekete ember elleni támadásra. Mobiljában több videót is találtak: az egyiken a támadás látható, egy másikban a feketéket szidta, egy harmadikban pedig azon elmélkedett, hogy ha fehérként kiüt egy feketét, vajon az is érdekelni fogja-e a sajtót.

S bár a videókon az elkövető maga dokumentálta mind a motivációt, mind a bűncselekményt, az ügyben tett vádemelés kapcsán konzervatív kommentárok azonnal kettős mércét kezdtek emlegetni, hangoztatva, hogy Amerikában csak a fehérek által feketék ellen elkövetett támadások minősülnek gyűlölet-bűncselekménynek.

Az ügyben tanúsított konzervatív és liberális végletességet korábban egyaránt tetten érő The Wire azonban úgy véli: ha a knockout kapcsán kettős mércéről lehet beszélni, az leginkább a jelenséget felkaroló konzervatív médiára igaz. Ők voltak azok, akik nemzeti veszéllyé fújtak fel egy évtizedek óta ismert, ritka bűncselekménytípust, sőt, esetenként más motivációjú erőszakos cselekedeteket öltöztettek knockout álcába saját üzenetük terjesztése érdekében. A The Wire nem állítja, hogy e sajtótermékek szándékosan szűrnék az eseteket az elkövető bőrszíne szerint, egész egyszerűen csak azt mondja, azért foglalkoztak bizonyos támadásokkal, mert az elkövető fekete volt.

A The Wire szerint Barrett esete két fontos dologra is rámutat. Egyrészt arra, a média miként reagál egy mintájába nem illő eset felbukkanására, másrészt pedig arra, hogyan generálhat a kitüntetett médiafigyelem valós bűncselekményeket (lásd még: ostension). Barrett esetében ugyanis egyértelmű: ha nincs a kiütős játék körüli cirkusz, a támadónak valószínűleg sosem jutott volna eszébe tesztelni, a tévék vajon foglalkoznának-e egy fekete elleni támadással.

Most megtudta: foglalkoznak vele. Egyik helyen a kettős mércére hivatkozva szinte már áldozatként beszélnek róla, másik helyen pedig a sajtó felelősségére mutogatnak támadása kapcsán. Kíváncsiságának azonban meglesz az ára: ha bűnösnek találják, Barrettre akár 10 év börtön és 250 ezer dollár bírság várhat.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!