A magyar-ukrán határtól harminc kilométerre fekvő, 3500 lakosú Felsőveresmarton – más néven Nagykopányban (Velika Kopanya) – a hatvanat közelíti az elmúlt évtizedekben született ikerpárok száma. Jegyeztek fel ikerszüléseket már 1941-ben, 1943-ban és 1949-ben is, az igazi ikerdömping azonban a kilencvenes évektől indult be. A rekordot 2004-ben állították fel, amikor csak júniusban három ikerpár született a faluban. A település polgármestere az MTI munkatársainak elmondta: a mai napig összesen 58 ikerpárt regisztráltak, bár pontos statisztikát csak 1989-től vezetnek (azóta 42 ikerpár született).

Míg a falubeliek a “csodatevő” hegyi forrás vizére esküsznek (bár a vizsgálatok szerint nincs “különleges ereje”, legfeljebb jó tiszta), a helyi orvos a belterjes házasságokat és az itt élők genetikai adottságait emlegeti (vagyis ha egy család rokonságában korábban előfordult ikerszülés, ennek esélye a következő generációknál növekszik). Létezik állítólag egy olyan összeesküvés-elmélet is, miszerint az egészet a csernobili atomkatasztrófa okozza – e teória azonban nem ad választ az 1986 előtti ikerszülésekre.

Nem egyedüli eset

Hasonló magyarázatokkal találkozhattunk a BBC által tíz éve bemutatott, szintén magas ikerszületéseiről híressé vált indiai Mohammad Pur Umri esetében is: míg a helyiek a Gangesz és a Jamuna folyók közti termékeny földre vezették vissza a különös gyerekszüléseket, a tudomány képviselői itt is az egymás közötti házasodás által növelt esélyekről beszéltek. További hasonlóság a két faluról hírt adó tudósításokban, hogy mindkét településen a 40-es évekig vezetik vissza az ikerszüléseket, emelkedő tendenciáról írnak, valamint gyakori színesítő eleme a beszámolóknak az is, hogy az ikerszülések nemcsak az emberek, hanem az állatok között is megfigyelhetők.

A világ “legikresebb” népeként emlegetett nigériai jorubák esetében egyes vizsgálatok az étkezésre, azon belül is bizonyos növények gyökereinek, gumóinak fogyasztására vezetik vissza a magas arányú ikerszüléseket, de ebben sem ért feltétlenül egyet mindenki. Mindenesetre a jorubák ikrekkel kapcsolatos hagyományai a magas aránynak köszönhetően igen színesek, ezekről itt olvashattok részletesebben.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!