Legutoljára az Origo jelentkezett címlapos cikkel a témában (hangzatos Nagyon vérzik a fehér lány címmel), amiből kiderül: “a knockout game egy erőszakos bátorságpróba, amely során lehetőleg egy ütéssel kell leteríteni a véletlenszerűen kiválasztott, gyanútlan áldozatot”. A cikk felsorol jó néhány esetet, köztük végzeteseket is, és megemlíti, hogy “az áldozatok között sok a zsidó ember, az elkövetők között pedig a színes bőrű“. Egy nappal korábban az Index adott hírt a knockoutról, “modern Mechanikus narancsként” emlegetve a játékot.

A jelenségről szóló beszámolók a tengerentúlon is nagyon futnak, de ott már megszülettek az első józan beszámolók is. Ezek a cikkek sem állítják, hogy ilyen támadás soha nem történt, csupán azt vizsgálják, van-e ok az össznemzeti riadalomra.

A New York Times cikke címében azt kérdezi: a kiütős játék vajon terjedő fenyegetés vagy csupán városi legenda. Rendőröket idéznek: néhányuk szerint az egész nem más, mint korábban is tapasztalt, véletlenszerű utcai támadások felfújása, mások meg még fontolgatják, kell-e figyelmeztetni a lakosságot, létezik-e “növekvő trend”. Mindenesetre attól már most tartanak, mi lesz a sajtóbeszámolók hatása, ennek eredményeként kell-e számítaniuk a jelenség további felfutására. De még a rendőrök sem értenek egyet mindenben: a cikk utolsó megszólalója szerint a játék létezik, és egységük mindent megtesz az eddig nem ismert esetek felderítésére is.

A Daily Beast cikke ennél szigorúbban fogalmaz, szerintük a knockout játékot a média ugyanúgy felfújja, mint korábban a wildingot vagy a headlight flashinget (de országos trendet csináltak korábban például a tamponos vodkázásból is). A lap szerint egy országban, ahol tinédzserek tízmilliói élnek, annál több kell egy trend bizonyításához, mint idézni néhány esetet. E cikk szerint sem az a kérdés, hogy ilyen esetek megtörténnek-e, hanem az, hogy a knockoutot lehet-e a városi bűnözés egy új elemének tekinteni, vagy csupán egy rég meglévő jelenség új névvel való ellátásáról beszélhetünk-e. Szerintük utóbbiról van szó, az ezzel kapcsolatos rasszista sztereotipizálástól pedig óva intenek.

Nehéz tehát innen a távolból megítélni egy jelenséget, amit egyelőre még az amerikai rendőrség sem tud hová tenni, mindenesetre a pánikkeltő beszámolókat érdemes a fentiek fejben tartásával olvasni.

És közben az Amerika-szerte terjedő félelem már megszülte a maga legendáját is: a Snopes szerint azonban nincs bizonyíték arra, hogy egy knockout-áldozat – egy 60 éves nő – pisztollyal végzett volna két támadójával.

Update | A Wire cikke szerint a témát boncolgató amerikai sajtóban két frontvonal is megrajzolható. Az egyik töréspont politikai, ahol az egyik oldalon az esetek felturbózásáról író liberális média, a másikon pedig a bűnözés új eleméről beszélő konzervatív sajtó áll. A másik frontvonal a hagyományos és az újmédia között húzódik, vagyis a helyi csatornák általában inkább rémisztgetnek, az online sajtótermékek pedig lehurrogják őket emiatt.

Update 2 | December elején egy St. Louis-i nő arról értesítette a rendőrséget, hogy knockout támadás áldozata lett. Az attak híre gyorsan terjedt a Facebookon is, hamarosan azonban kiderült: a lányt valójában a barátja verte meg, és ennek eltussolására találták ki a történetet. A rendőrség megtévesztése miatt mindkettejük ellen eljárás indult.

Update 3 | A médiajelentések hatására fehér férfi támadt feketére, és minden terhelő bizonyítékot maga szállított.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!