A témát az előző bejegyzésben szemlézett Reddit-topikban találtam, de abba a válogatásba nem passzolt a németországi Bielefeldhez kapcsolódó összeesküvés-elmélet paródia, amely először 1994-ben tűnt fel egy internetes fórumon.

A teória alapkérdései:

1. Ismersz-e bárkit is Bielefeldből?
2. Jártál-e már ott?
3. Ismersz-e bárkit is, aki már járt ott?

Ha a három kérdésre három NEM a válasz, az egy újabb adaléka annak, hogy Bielefeld városa nem létezik – szól az elmélet alapvetése.


Nagyobb térképre váltás

Vadabbnál vadabb bizonyítékok

Az ötletgazda Achim Held egy Spiegelnek adott interjúban elmondta: paródiája inspirálója egy kevésbé ismert összeesküvés-elmélet volt, amely szerint a kormány a távirányítón keresztül figyeli az emberek tévénézési szokásait. A Bielefeld összeesküvés-elmélet “hivatalos oldaláról” kiderülnek a részletek is, például hogy a kormány milyen furfangos eszközökkel próbálja elhitetni a németekkel a “kitalált” város létezését:

– több ezer kocsira BI rendszámot raktak, és ezeket ide-oda furikáztatják országszerte,
– hamis országúti táblákkal hirdetik az autópályákon a város létezését,
– bielefeldi kiadású lapokat nyomnak,
– a megtévesztésben a posta és a távközlési vállalatok is benne vannak,
– beavatottak ezrei lobogtatják országszerte Bielefeldben szerzett hamis diplomájukat,
– a város létezésében kételkedők nyomtalanul eltűnnek, majd egyszer csak előkerülnek, és azt állítják: mindvégig Bielefeldben voltak,
– a kamuváros fő marketingeszköze az Armina Bielefeld focicsapat, amelynek pályájára a vendégszurkolókat karámban vezetik, a helyi szektorokat pedig statisztákkal töltik fel,
– stb, stb, stb.

És hogy mindez kinek áll érdekében, és mi a cél?

Az összeesküvés mögött egyesek egy Elvist és Kurt Cobaint is a tagjai között tudó titkos társaságot, mások a Kennedyt rejtegető CIA-t, megint mások pedig a titokzatos kísérleteket folytató Moszadot sejtik.

Ami pedig a jövőt illeti: egy névtelen informátor szerint nem elképzelhetetlen, hogy egyszer csak előáll valaki az ötlettel – legyen Bielefeld Németország fővárosa.

A város nemlétezésére épült mém a mai napig népszerű, táplálta már többek között Angela Merkel német kancellár is.

Az elméletből amatőr film is készült, íme egy kis ízelítő belőle:

Die Bielefeld Verschwörung – offizieller Trailer

Ab 2. Juni 2010 im Kino.Ein Projekt der Fakultät für Erziehungswissenschaften der Universität Bielefeld.—Die Story:Bielefeld wird überwacht und kontrollier…

A Wikipédia szerint egyébként az 1214-ben alapított Bielefeld Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található, és körülbelül 326 ezer lakosával az Ostwestfalen-Lippe régió legnépesebb települése. A városnak 1969 óta egyeteme is van, és itt alakult meg az élelmiszergyártással foglalkozó Dr. Oetker cég is.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!