Gracsonica lakossága először hétfejű sárkányra gyanakodott, sőt olyanok is akadtak, akik látták is a sárkányt, amint “hét vörös fejét kidugva a mocsárból vérfagyasztó morgással fenyegette őket” – számol be az MTI korabeli híradása. A félelem napról-napra növekedett, és a helyiek idővel már a sárkány pusztításának jeleit is felfedezték: sorra tünedeztek el háziállataik.

A tömegfélelem híre hamarosan a hatóságok fülébe is eljutott, akik néhány nap múlva bizottságot küldtek a faluba a titokzatos jelenség kivizsgálására. A geológiai szakértőkből álló bizottság pedig megállapította: a hétfejű sárkánynak tulajdonított hangokat mocsárgázok okozzák.

“Ez a felfedezés azonban azt eredményezte egyúttal, hogy jugoszláv állam most nem megvetendő gazdagodáshoz jut. A mocsár területén ugyanis bőséges kőolajforrásokat fedezett fel az előtörő gázok eredetét kutató bizottság, amely megállapította, hogy ezeket a petróleumforrásokat 1896-ban az osztrákok fedezték fel, és kihasználásuk munkálatai meg is indultak, de különböző perpatvarok miatt abbamaradtak, míg most ez a földalatti elfelejtett kincs a jugoszláv állam ölébe pottyant” – írja az MTI tudósítója.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!