Ernő kérdezte a Facebookon, igaz-e az alábbi történet, amely számtalan helyen terjed mostanában:

“Dobri Dobrev a 98 éves háborús veterán a második világháborúban elvesztette hallását. Jelenleg egy kis faluban él 10 km-nyi sétára Szófiától, ahova minden nap elmegy koldulni. Csak nemrég derült ki, hogy a város templomainak és árvaházainak gyűjtött adományok nagy részét ő adta nekik, több mint 40.000 eurót.”

Az állítás, hogy Dobrev a helyi egyház legnagyobb támogatója, az alábbi angol feliratos dokumentumfilmben hangzik el, egy egyházvezető szájából. Igaz, számokat ő csak az előző évből idéz (amikor is Dobrev 20 ezer eurónak megfelelő összeget adott az egyháznak), de évtizedek óta ez volt a legnagyobb adomány:

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Dobrevvel – miután története nemzetközi figyelmet kapott – idén nyáron a Snopes is foglalkozott. A legendavadász oldal idézi a témában indított Reddit-fórum hozzászólóit is. A kommentekből kiderül, hogy Dobrevet a helyiek közül sokan ismerik, és történeteit gyakran jutalmazzák apróval.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!